Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

21 Квітня 2019, 11:09
1614

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у Пасхальному посланні висловив сподівання, що Всевишній незабаром пошле нам перемогу над агресором і в нашій державі запанує довгоочікуваний мир.

Послання опублікували на сайті Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

Район.Луцьк публікує його без змін і правок:

 

 

Христос воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Я є воскресіння і життя;
хто вірує в Мене,
якщо і помре, оживе.
Ін. 11, 25

Ці слова нагадують нам про наше воскресіння в день великого і славного Другого Пришестя Спасителя. Вони кличуть нас до життя вічного, переконують нас, що мусимо вмерти для гріха, щоб сказати разом з апостолом: «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2, 20).

Сьогодні православний світ святкує великий день Воскресіння Христового – як запоруку перемоги правди і світла над темними силами пекла і зла.

Людство не знало більшої події, ніж Воскресіння Христа. Воно є джерелом і основою нашої віри, надії й любові, найбільшим доказом правдивості Христової науки і запевненням нашого майбутнього воскресіння.

Славне Воскресіння Христове – справді вселенське торжество, бо, за словами апостола, на Голгофі з Богом примирено все: і небесне, і земне – весь світ (Кол. 1, 20). Це – чудо незбагненної любові воскреслого Спасителя, Який переміг смерть хресним подвигом «задля нас, людей, і нашого ради спасіння».

У пасхальному Богослужінні з’єднуються Небо і земля, бо, за словами святого Єфрема Сири́на, воскреслий Христос – радість небесних і сподівання земних. Тому і люди разом з ангелами славлять Воскреслого, у згоді співають хори святіших безтілесних сил і грішних людей.

Лише у Воскресінні Христовім знаходять повне пояснення всі чуда Спасителя, Його слова, всі новозавітні події. Преподобний Юстин повчає так: «До Свого Воскресіння Господь Ісус навчав про вічне життя, а у Воскресінні показав, що Він – воістину Вічне Життя. До Свого Воскресіння Він навчав про воскресіння мертвих, а Воскресінням явив, що Він – воістину воскресіння мертвих. До Свого Воскресіння навчав, що віра в Нього переводить від смерті до життя; Воскресінням Своїм явив, що переміг смерть і полоненим смертю людям приготував перехід від смерті у безсмертя».

У всі часи віра в Христа розп’ятого і воскреслого давала сили перемагати зло і духовно вдосконалюватися. Віра у воскреслого Христа відкрила людям можливість знати Істину, ту вічну Божественну Істину, яка робила й робить вільними і щасливими. Христос подарував людям можливість ще тут, на землі, під час цього короткочасного життя особисто зустріти Його як вічного Бога, прийняти Його в свою душу і насолоджуватися спілкуванням із Ним.

Воскресіння Христове відкрило нам шлях до всезагального воскресіння. Тілесна смерть для нас стала тимчасовим явищем. Хресні страждання Ісуса Христа і Його Воскресіння стали підґрунтям зіслання Святого Духа і заснування Церкви.

Для людини найтяжчим і найстрашнішим випробуванням є смерть, адже обриває всі почуття і думки, закінчує всі труди і турботи – все, чим вона живе. Люди помирають не тому, що життя для них стає тяжким, а тому, що через гріх першої людини, Адама, смерть увійшла в їхню природу. Людина не хоче помирати навіть тоді, коли тяжко хворіє і через старість стає непрацездатною. Чому вона не хоче помирати? Тому, що її природа створена Богом для життя вічного. Воскресіння Христове дає нам тверду надію: смерть не припиняє життя людського духу, вона переносить душу в те буття, яке не має кінця.

Воскреслий Спаситель багато разів являвся Своїм ученикам, апостолам і звертався до них зі словами: «Мир вам!». Господь дарував апостолам Свій мир, «який перевищує всякий розум» (Флп. 4, 7) і який апостоли через свою проповідь розповсюдили по всьому світу.

Вже декілька років Україна святкує Воскресіння Христове в умовах неоголошеної війни на Донбасі. Але ми твердо віримо, що Всевишній незабаром пошле нам перемогу над агресором і в нашій державі запанує довгоочікуваний мир.

Цьогорічні Великодні свята є особливо піднесеними для нашого народу. Провівши Об’єднавчий Собор, отримавши Патріарший Томос про автокефальний устрій, ПЦУ, наша Помісна Українська Православна Церква прославляє Воскреслого Христа в колі Православних Церков світу.

Дорогі браття і сестри! Від глибини душі вітаю вас усіх із Воскресінням Христовим. Бажаю міцного здоров’я, щастя і благополуччя у ваших родинах. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Олександра Савченка, голову Волинської обласної ради Ігоря Палицю і весь депутатський корпус, секретаря Луцької міської ради Григорія Пустовіта, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад, голів об’єднаних територіальних громад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю мудрості й Божої допомоги у відповідальному служінні своєму народові в цей складний для нашої держави час.

Нехай Христос, Який воскрес із мертвих, береже нас у єдності й любові, дарує пасхальну радість і мир нашій Вітчизні.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами!

З ласки Божої
Михаїл, митрополит Луцький і Волинський
Пасха Христова 2019 р.,
м. Луцьк

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024