Остап Сливинський у Луцьку розповідав про культуру та читав поезію

19 Квітня 2019, 14:37
Остап Сливинський 2834
Остап Сливинський

У Луцьку відбувся перший дофестивальний захід II Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера».  До обласного центру Волині завітав відомий літературознавець, перекладач та поет Остап Сливинський.

У книгарні «Є» 18 квітня не було вільних місць, адже близько півсотні лучан прийшли на поетичні читання Остапа Сливинського. Саме ця подія відкрила цикл заходів, які будуть відбуватися протягом року аж до 4-6 жовтня, – інформують організатори фестивалю «Фронтера».

«Я розумію, яка це відповідальна та невдячна справа робити літературні фестивалі», – пожартував поет. За його словами, коли ти готуєш такий масштабний проект, то повинна бути чітка концепція. «Ти заливаєш її в бак і фестиваль пливе», – додав він. Остап Сливинський зазначив, що йому дуже імпонує назва «Фронтера», адже вона пасує регіону. «Це пограниччя. І, з одного боку – це лихо, адже близька присутність іншого. Але це й шанс культурної відкритості та обміну. На пограниччі відбуваються найцікавіші речі», –  зауважив поет. Тож він побажав організаторам рухатися тільки вперед та відновити багатокультурне середовище Волині, адже воно завжди було притаманне нашому регіону.

Під час зустрічі з Остапом Сливинським лучани дізналися не лише про його творчість, а й про те, як розвивається літературознавство та працюють перекладачі. Наразі автор багато викладає, зокрема останні чотири дні працює у студентами-полоністами Факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

З-під пера автора вийшло десять поетичних збірок, остання – «Зимовий король», отримала відзнаку книги року ВВС. За словами автора книга – це фактично продовження його «Адама».

«Саме в цих книгах я розкриваю себе, повертаюся до дитинства та розповідаю історії», – пояснює Остап Сливинський.

До слова, й сам герой зимового короля мав свій прототип. Цей чоловік – сільський божевільний, якого автор знав, будучи ще маленьким. До цього чоловіка горнулися діти, тож і смерть старця сприйняли болісно.

«Я не знаю, що сталося, тому у вірші історія вигадана, але герой реальний», – пояснив поет.

Звісно, автор зачитав чимало поезій та поспілкувався з лучанами. Насамкінець відбулася автограф-сесія.










Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024