У місті думають, як покращити систему місцевих петицій

06 Жовтня 2016, 12:06
2043

Представники українських міст приїхали до Луцька, аби підбити підсумки роботи електронних петицій та напрацювати пропозиції щодо покращення системи.

Захід організували за ініціативи Асоціації відкритих міст в рамках програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» у четвер, 6 жовтня.

На семінар «Місцеві електронні петиції: досвід першого року, досягнення, проблеми та шляхи їх вирішення» завітали представники і сусідніх обласних центрів, і представники з міст східної України.

Виконавчий директор Асоціації відкритих міст Михайло Наход зауважив, що за рік роботи електронних петицій міста встигли набратися і позитивного, і негативного досвіду.

Відтак, вирішили провести два семінари - у Луцьку та у Дніпрі, аби обговорити проблеми, напрацювати вирішення та донести їх до керівництва держави, аби задокументувати їх на державному рівні.

Присутніх привітав заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Він зауважив, що важливо зробити так, аби електронні петиції стали ефективним інструментом взаємодії влади та громади.

Радник з е-урядування Програми EGAP Йорданка Томкова також зауважила, що спільними зусиллями можна покращити роботу та перейти на новий рівень. Тому важливим завданням семінарів є налагодження міжрегіонального діалогу.

Тарас Яковлев поділився досвідом Луцька у прийнятті петицій. Він зазначив, що в місті зареєстрували близько 600 петицій, з них 70 підтримали. Переважна більшість питань стосувалася благоустрою, транспорту та інфраструктури.

Крім того, чи не найбільшого резонансу набрала петиція щодо розширення фотостенду загиблих в АТО лучан. І зауважив, що не дивлячись на погляди влади, враховуючи бажання лучан, фотостенд розширять до Дня захисника України.

Поділилися досвідом та труднощами також гості з Чернівців, Івано-Франківська та Вінниці.

Основними позитивними наслідками впровадження системи петицій учасники вважають можливість достукатися до влади та прозорість у спілкування влади та громади. Серед негативних моментів вбачають:

- зловживання е-петиціями для підняття особистих питань;

- часто е-петиції сприймаються як портал для скарг;

- петиції можуть підписувати не мешканці міста та громади;

- недосконала процедура ідентифікації особи.

Організатори сподіваються, що на основі досвіду використання сервісу електронних петицій у містах та досліджень і заходів, проведених в рамках EGAP, можна буде напрацювати конкретні пропозицій до законодавства у частині е-петицій.



 

Коментарі
07 Жовтня 2016, 23:49
Чому за петиції голосують 14 днів? Треба 60 !!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром