Кір не відступає: в Луцьку та районі захворіли ще 19 людей

16 Квітня 2019, 20:00
1535

За попередній тиждень за показниками захворюваності кором на 100 тисяч населення, Волинь знаходиться на сьомому місці по Україні.

Про ситуацію щодо захворюваності на кір на Волині повідомив ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За даними закладів охорони здоров’я, на Волині з початку року зареєстрували близько 1600 випадків кору (у минулому році – 2243 випадки). Після кількох тижнів падіння рівень захворюваності знову почав зростати.

За останній тиждень зареєстрували 77 випадків хвороби проти  49 в попередній тиждень (ріст на 57%). Найбільше хворих зафіксовано в Ківерцівському районі – 15 осіб, м. Луцьку – 11 осіб, Луцькому районі – 8 осіб, Любомльському, Маневицькому районах – по 7 осіб, Ковельському районі – 6 осіб, Горохівському районі – 5 осіб, в інших районах реєструють  поодинокі випадки.  

Відсоток постраждалих дорослих становив 35% (27 осіб), дітей 65% (50 осіб) відповідно. Найураженішою групою серед дітей є школярі (60% від зареєстрованих випадків у дитячого населення). Із числа захворілих дорослих, 44% — це працююче населення, серед них два медичних працівника. Відсоток госпіталізації становить 60% від усіх хто звернувся за медичною допомогою.

За останній тиждень виникло три нових спалахи кору: в загальноосвітніх школах смт. Торчин, с. Жорнище Ківерцівського району та у побуті в Локачинському районі с. Колпитів. Крім того, на контролі знаходиться виконання протиепідемічних заходів у 4 активних спалахах кору: по 1 спалаху в Маневицькому, Ковельському, Ківерцівському та Луцькому районах. В цілому, 4 спалахи зареєстровано в навчально-виховних закладах, 3 в побуті. З початку року зареєстровано 42 спалахи, постраждало 292 особи, 86% (252 особи) – це діти віком до 17 років. У 2018р. зафіксовано 99  спалахів, це 10% від усіх зареєстрованих в Україні.

Медики нагадують, що для надійного захисту від недуги усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Не варто ігнорувати вакцинацію і дорослим.

«Закликаємо усіх дотримуватися Календаря щеплень та якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватися за Календарем та зробити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років та дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики. Область забезпечена вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США в достатній кількості.

Область забезпечена достатньою кількістю якісної вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) виробництва Бельгії та США. Зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом,  можна в закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу», – йдеться у повідомленні лабораторного центру.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024