У Луцьку дітей вчили розмальовувати писанки

15 Квітня 2019, 13:03
2909

У художній студії «Барва» провели майстер-клас із виготовлення писанок спеціально для дітей працівників заводу «Кромберг енд Шуберт». 

Захід відбувся 14 квітня, – повідомляє «Перший».

На підприємстві про ці заняття попередили завчасу. Своїх дітей записали сюди 60 працівників заводу. Вмістити всіх охочих у двох кімнатах студії «Барва» не вийшло б, тому вирішили провести перший майстер-клас на ранок, наступний – ближче до вечора.

Малювали візерунки на писанках і покривали їх воском

Зранку у двох приміщеннях студії гамірно, зібрались 30 дітей. Перед початком їм видали фартушки, розсадили на місця і провели міні-лекцію. Художниці пояснили, як саме і для чого колись українці розмальовували курячі яйця до Великодня.

«Були різні види символів. Часто малювали тварин, наприклад, птахів, рибок, коней. Писанки із квітами дарували дівчатам або ж мамам. А ось якщо намалювати ось таке дерево життя – це означало вшанувати всіх своїх родичів, весь родовід», - розповідала художниця і малювала фігурки на дошці.

Врешті взялися за роботу. Дітям видали курячі яйця, з яких попередньо вийняли білок та жовток, і допомогли намалювати візерунки олівцем.

У першій кімнаті вирішили намалювати «дерево життя», у другій - рибу із водоростями. Як пояснила художниця, риба була популярним християнським символом, який часто з’являвся на писанках.

Потім взялись за найважче: усіх дітей навчили вправлятись із писачком. Це спеціальний інструмент для малювання воском. Його потрібно потримати над полум’ям свічки, тоді вмочити у віск, а далі можна малювати по писанці, виводити різні візерунки.

«Сфотографую свою писанку і розішлю всім родичам у Вайбері!»

Деякі сім’ї відправили на заняття одразу двох дітей. Ось, наприклад, десятирічний Михайло Назарук не без гордості розповів, що писанки вже виготовляв, тому, на правах старшого і досвідченішого, допомагав ще й своїй молодшій сестричці Каті.

«Ми дуже любимо Великдень, – далі продовжує він. – Мама завжди пече паски. Потім складаємо кошик. А я… я дуже люблю паску їсти!»

Старші мовчки працювали над писанками, старанно виводячи усі візерунки. А ось молодші тішились не лише творчості, а й спілкуванню.

«Кому я подарую свою писанку? Мамі, звісно!» – охоче розповідає шестирічний Андрій Бортник. «Але я ще так зроблю: сфотографую писанку і розішлю усім своїм родичам у Вайбері. Щоб і бабуся побачила, як я вмію!»

Не у всіх виходило правильно малювати, але працівниці студії підходили до кожного і допомагали. А ще – відповідали на безліч інших запитань, приклад, звідки художниці беруть стільки фарб.

«Діти повинні знати про наші українські традиції»

Ще цікавіше під стінами художньої студії – там, де в очікуванні сидять батьки. Усі вони трішки хвилюються. Кожен з них по черзі заглядає через двері, шукаючи очима свою дитину, немов хоче якось підбадьорити.

«Для дітей це корисний захід. Як мінімум краще, ніж вони сидять у телефонах і не розвиваються. Я хочу, щоб син знав про наші українські традиції. Щоб про них знали і наші діти, і внуки, і правнуки», – розповіла мама Юлія Клімук, яка привела на заняття шестирічного сина Дмитра.

«Це традиції, які треба продовжувати. Я от коли була маленька, теж писанки малювала. Але зараз часу у дорослих на те, аби навчити своїх дітей, на жаль, немає… Тому це класна ідея», – розповіла Наталія Забродська.

Майже всі діти зізналися, що хочуть подарувати писанки своїм мамам. Але були і винятки. Наприклад, восьмирічний Роман пояснив, що подарує крашанку своєму старшому брату, який, гордо заявляє він, «вже дорослий і навчається в одинадцятому класі».

«Але мамі я ще обов’язково зроблю копію такої ж писанки», – після кількасекундної паузи пояснює він.

Під кінець майстер-класу всіх дітей окремо привітала фахівець з соціальної роботи ТОВ «Кромберг енд Шуберт» Наталія Шевельова. Вона подарувала кожному учаснику сертифікат у магазин «Світ канцелярії» на 100 гривень.

Далі у «КроШу» планують провести ще декілька майстер-класів до дня матері.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024