Нардеп пояснив лучанам недоліки конституційної реформи

07 Вересня 2015, 17:34
1507

Народний депутат від «Самопомочі» Лев Підлісецький на прес-конференції у Луцьку розповів, які наслідки для України матимуть зміни до Конституції.

Насамперед нардеп висловив обурення щодо самого затвердження проекту, яке, на його думку, відбувалося у доволі дивний спосіб. Зміни занадто швидко пройшли комісію та були передані на розгляд Конституційного суду.

Крім того, за кілька днів до прийняття судового рішення щодо правомірності змін був звільнений суддя Конституційного суду Віктор Шишкін, що виступав проти змін Конституції ще за Віктора Януковича.

«Очевидно така людина у суді не була потрібна президенту», – зауважив Лев Підлісецький.

Депутат розповів, що політична сила, до якої він належить, голосувала проти конституційних змін у першому читанні та продовжить це робити надалі. Проти ухвалення закону про децентралізацію народний обранець висунув кілька аргументів. Лев Підлісецький переконаний, що насправді жодної децентралізації цей закон не передбачає.

«У законі йдеться, що виконавчу владу у районах і областях здійснюватимуть префекти, які матимуть кілька повноважень, одне з них – здійснювати нагляд за дотриманням законів органами місцевого самоврядування. Решта повноважень мають бути визначені Конституцією. Також префект може одноосібно зупиняти рішення депутатів місцевих рад. Але при цьому він зобов’язаний направити заяву на розгляд до Конституційного суду. Однак вирок суду можна очікувати роками, а тим часом відбуватиметься пряме президентське правління», – розповідає Лев Підлісецький.

Також народний депутат вважає спірним питання надання особливого статусу Луганській та Донецькій областям.

«Особливий статус – це особливість самоврядування. Так звані ДНР і ЛНР є особливими, проте ми їх називаємо терористичними організаціями. Якщо приймемо зміни – узаконим їхні права. Бо коли на окремих територіях країни присутні іноземні війська та ведуться бойові дії, ми не можемо надавати їм якісь права по самоврядуванню, бо тоді ми узаконимо терористичну діяльність на сході», – пояснює свою позицію народний депутат.

Позитивне ставлення частини населення щодо ухвалення таких змін, депутат пояснює нерозумінням ситуації.

«Люди готові йти на будь-що та дозволити підписання будь-яких законів, аби припинити війну», – каже  Підлісецький.

Дехто з депутатів стверджує, що внесення цих змін до Конституції є вимогою Мінських угод, проте Підлісецький і тут не погоджується з думкою більшості.

«Я, як людина, що недавно вийшла з бізнесу, спокійно ставлюся до угод. Якщо за допомогою них вдалося зменшити обстріли та врятувати комусь життя, то це вже добре».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром