Театральна реформа може залишити луцьких акторів без роботи

07 Вересня 2015, 16:38
1978

Театрали обурені майбутньою реформою і кажуть, що вона знищить театр. 

Сьогодні, 7 вересня, о 12.00 в приміщенні Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка відбулася конференція Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України щодо реформування театральної галузі в країні.

До дискусії запросили віце-прем'єр-міністра - міністра культури В’ячеслава Кириленка. Проте він так і не з’явився. Обговорити майбутню реформу приїхали директори та художні керівники театрів з різних областей України, голови первинних організацій театрів, гості з Києва та Дніпропетровська.

Художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Федір Стригун вважає недоцільними нововведення, які передбачає реформа. Зокрема його обурила конкурсна програма, за якою тепер планують набирати акторів.

«Влада ніколи не зрозуміє, що таке культура. Чого вони взялися зразу за артистів? От що дасть конкурс, коли місць немає в театрі?», каже Федір Стригун.

Директор Львівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича Микола Гнатенко також не вірить, що конкурсний відбір приведе до кращого функціонування театру.

«Навіть якщо ми подамо кандидатів на конкурс, то треба місяць вичекати, поки щось буде. То все блеф»,  вважає Микола Гнатенко.

Художній керівник Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Петро Ластівка виступив проти будь-яких можливих театральних змін, які передбачає реформа. Він вважає, що нововведення немають зачіпати усі театри України, адже у кожного різні умови існування.

Петро Ластівка розповідає, що реформа передбачає не лише нові умови відбору, а й контрактну форму співпраці. Це означає, що після закінчення терміну контракту керівництво переглядає кандидатуру працівника і вирішує, чи потрібно підписувати з ним новий договір чи ні. Таке нововведення буде неуспішним у тих містах, де функціонує лише один театр. Адже, як зазначає художній керівник, після завершення дії угоди навіть гідним акторам не буде куди подітися, бо контракт хочуть дозволити лише на два терміни.

«Ця реформа має відбуватися не огульно. А то так «пореформуєте», що поламаєте той театр. А знищувати структуру театру – це злочин», – впевнений Петро Ластівка.

Одним із пунктів реформи є і фінансування. Театрали також вважають злочином і те, що фінансування тепер може лягти на їхні плечі. Адже тоді доведеться сподіватися лише на меценатів, які неохоче вкладають гроші в таке мистецтво.

Чи зачепить реформування волинський музично-драматичний театр, поки невідомо. 

Коментарі
10 Вересня 2015, 01:39
ці ортодокси,які плачуться про реформи - перші їх бояться.бо і до них черга дійде.бо це вони довели театри україни до такого стану,що не реформа по їхньому рецепту потрібна,а повна реорганізація.конкурс, спочатку їх зачепить-тому вони цього не допустять.корупція в театрах абсолютна.ролі-своїм,тим хто лиже,хто підтанцьовує,хто підтакує,хто одобряє,хто разом пиячить і проголошує тости.другим,іншим,не з клану-дулю з маком і лозунг-нема маленьких ролей,є маленькі актори.вони перетворили театри на кріпацько-приватну власність,за кошт держави.а державі не до них-от і господарюють.де нові відкриття?де новаторство курбаса?де постановки на які ломиться публіка?-нема.так що шановні митці не дуйте щоки.скоро і до вас черга дійде...
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром