У Луцьку презентують ікони, створені на Любомльщині

13 Квітня 2019, 10:07
Виставка 1845
Виставка

У Музеї Волинської ікони відбулася презентація виставкового проекту «Замлиння».

На ній представили сучасні ікони та сакральні твори учасників міжнародних пленерів іконопису, що відбувались з 2011 по 2018 роки в Любомльському районі. За 8 років існування проекту це 69 виставка, – повідомляє UA: Волинь.

В Луцьку сучасні ікони експонуються вперше, розповів Володимир Марчук.

Володимир Марчук, голова правління Волинської організації Національної спілки художників України, зокрема, зауважив: « Перед нами вже було 2 пленери в Новіце, це на території Польщі, де вони проводяться по сьогоднішній день. Вони зробили в нас таку виставку. Тут був консул Савіцкі, ми вирішили, що будем тут також організовувати такі пленери на Волині».

Міжнародні десятиденні пленери відбуваються майже на кордоні між Україною і Польщею в селі Замлиння Любомльського району. Участь у них беруть студенти-митці та іконописці з обох країн. Художниця Тетяна Мялковська – постійна учасниця проекту.

«Атмосфера дуже позитивна. Об’єднані люди однією темою, люди комунікують, спілкуються. Дізнаються багато нового, духовного, читають книги, діляться враженнями, техніками, проводять особистий майстер клас. І найважливіше, що вони продовжують це. Вистрелює колоском оте добре зерно, яке кинуте в ґрунт в тому Замлинні. Ті майстри є апостолами в часі, які популяризують вічні цінності, християнські цінності», – каже художниця.

Марек Запур, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, зазначив: «Проект живе. Бо живе ікона. Надіюсь, що ще багато разів будуть митці зустрічатися і малювати картини. І ми будемо зустрічатися і будем на них дивитися».

З 2011 року більше ніж 200 учасників міжнародних пленерів створили майже 600 робіт сакральної тематики. Нині в Музеї Волинської ікони можна побачити частину робіт. Тут представили 56 ікон і сакральних картин.

«Дуже цікаві картини. В кожного художника інше бачення», – поділилася враженнями Олександра Яковенко, відвідувачка виставки.

Один з ініціаторів проекту «Замлиння» Володимир Марчук каже: сучасні ікони і сакральні картини в музеї волинської ікони експонуватимуть до кінця літа.





Читайте такожУ Луцьку показують «Знаки часу» зі Замлиння

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром