Шкільне харчування «б’є по кишені» луцьких батьків

03 Жовтня 2016, 12:50
2440 Джерело: nmsk.dp.ua

Ранець, шкільна форма, одяг, підручники, ремонти школи та класу – усе це доволі відчутним тягарем лягає на плечі батьків, які віддають дітей до школи.

Тепер повністю за їхній рахунок для учнів перших-четвертих класів буде надаватись і харчування, повідомляє прес-служба «Народного контролю».

Пані Олена повела свою дочку до другого класу. Каже – «нововведення» з оплатою дитячого харчування у школах добряче відчуває сімейний бюджет.

«Минулого року ми платили приблизно 3 гривні 70 копійок за харчування, а в місяць це нам обходилось у трохи більше, аніж сто гривень. Нині ж – платимо вже 11,40 гривень – більш, аніж удвічі дорожче, і це досить сильно б’є по кишені. А якщо взяти до уваги продовжений навчальний день – а це ще 12 гривень – виходить кругленька сума», – розповідає молода мама.

Лучанка Ірина також водить дітей до початкових класів. Констатує – харчування витягує велику суму грошей.

«У звичайній школі 15 гривень і 40 копійок коштує лише порція, а дітям треба їсти набагато більше.  Якщо у когось двоє чи троє діток ходять до школи, то взагалі виходить космічна сума», – каже Ірина.

Харчуванням у школах займаються спеціалізовані підприємства. У Луцьку майже всі навчальні заклади обслуговує один комбінат. Його керівництво поки не знає, чи вплинули «реформи» на попит на харчування дітей.

«Сказати, наскільки ця ситуація вплинула на комбінат, наразі не можливо: ще не закінчився місяць і немає точних даних», – розповіла директор Луцького комбінату шкільного та студентського харчування Світлана Шмід.

«Народний контроль» долучився до вирішення цієї проблеми. Активісти кажуть – вже розроблена нова програма, що значно зменшить витрати батьків на харчування у школах.

«Ми пропонуємо, аби міська влада знайшла все-таки кошти на фінансування цих статей. Місто повністю не зможе це покрити тому ми пропонуємо механізм співфінансування. Крім того, ми не лише пропонуємо, аби батьки фінансували разом з містом це, але й щоб був громадський контроль зі сторони батьків за якістю харчування», – зазначив активіст «Народного контролю» Михайло Шелеп.

 

Коментарі
03 Жовтня 2016, 16:48
А взяти їжу з дому до школи релігія не дозволяє?
03 Жовтня 2016, 16:58
А хто має годувати їх дітей? Держава,яка держава? Держава - це ми.Ми платимо податки, щоб кормити ваших дітей. Ваші діти- ваша проблема. Але чи кожна мама працює чи сплатила податки? Явно ні. Почали народжувати,бо гроші платили, за гроші.Ну,а тепер вам ми повинні кормити і одіти. Халява пройшла.
03 Жовтня 2016, 18:06
Батьки здають кожний місяць на фонд школи, на фонд класу, на охорону, на ремонти, вже не рахуючи деякі книжки. І ніхто не питає, чи можеш здати. То деж та держава і ті податки що ми платимо.???
03 Жовтня 2016, 19:50
Яка держава???І ми платимо податки,чому ми повинні кормити чужих дітей???То почнемо з того, що за наші податки держава годує злочинців в тюрмах, за наші податки живе наша влада ( і живе далеко не бідно, не думаючи як живуть платникі податків).І батькі не вимагають повного фінансування....а СПІВФІНАНСУВАННЯ. На мою думку краще інвестувати кошти в майбутнє (а діти це і є наше майбутнє) чим кормити вибачте на слові "дармоїдів".
03 Жовтня 2016, 21:10
Подякуйте учасникам ато. Всі гроші пішли на їх пільги
03 Жовтня 2016, 22:48
А які в них пільги. хіба що на папері і все. Хочете пільг ідіть в АТО.
03 Жовтня 2016, 23:40
Шановна Рая, от і я думаю, які пільги, якщо і на цьому ресурсі читаю, і на каналі "Аверса" дивлюсь регулярно то про забезпечення учасників АТО житловою площею, то про забезпечення родин учасників АТО пільгами...
04 Жовтня 2016, 15:02
Дорого, але бозплатна освіта в нат тільки на папері. А з дому брати можна інколи, але це неправильно, це не вихід. Вдома що безплатно їжа зявляється . Бажано співфінансування . НЕ вплутуйте сюди АТО.!! Це важка таа зовсім інша тема.
04 Жовтня 2016, 19:24
А чого не вплутувати.У них діти безоплатно харчуються, мало того і вчатьсЯ в універмах,пільги стопроцентно за квартири не платять, їздять не тільки вони, а вся рідня також безкоштовно по всій Укра]нs.А вони одержують по 10 тисяч. а зараз прийняли закон,коли остаються на контракті ще по 10 і більше мінімальних будуть платити.Квартири безкоштовно, на роботу беруть також позачергово пільги для роботодавців,А ця війна буде тривати роками. Їм пільги, а нам хана.Мінімальні пенсії і заробітні плати.Отак живемо.А не дай Боже загинув 600 тисяч одержують родини і зразу ж втимагають житло, землю давай і то в Луцьку, скоро на Гаваях будуть давати їм землю.Вона їм треба,а вони зразу її продають.Для чого такий закон приймати,скоро будуть у людей забирати, а атовцям давати.
04 Жовтня 2016, 19:34
Катя, то відправте свого чоловіка чи сина в АТО і буде вам житло, земля і пільги і ще будете йому купляти одяг та взуття за свій рахунок, щоб він там не мерз. І буде добре якщо він повернеться звідти нормальним. Чому тут є заздрити??? Вони там і в жару і холод під обстрілами. І зрештою ця стаття про харчування в школі, а не про АТО.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром