Бюджет Луцька втратить 4 мільйони через незаконну діяльність комунальників

10 Квітня 2019, 11:15
2633

Більше 4 мільйонів гривень доведеться сплатити Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради за незаконну діяльність у сфері поводження з відходами.

Такими є результати перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства Луцькою міськрадою, яку провела Державна екологічна інспекція у Волинській області, — повідомили у прес-службі відомства.

Під час інспекції врахували численні звернення громадян – жителів сіл Княгининок та Брище Луцького району, стосовно дотримання міською радою вимог природоохоронного законодавства при експлуатації міського полігону твердих побутових відходів,

Інспекція констатує, що Луцькрада не виконує вимоги статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» – не забезпечується реалізація екологічної політики та екологічних прав громадян, не здійснюється контроль за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

За результатами проведеної перевірки встановлені факти порушень у сфері поводження з відходами, які мають системний характер. Луцькою міською радою не забезпечене роздільне збирання відходів. Не виконуються вимоги статті 32 Закону України «Про відходи» в частині заборони захоронення неперероблених (необроблених) відходів. Полігон твердих побутових відходів у с.Брище Луцького району переповнений. Приписи Інспекції за результатами попередніх перевірок міською радою не виконані.

Внаслідок складування твердих побутових відходів за межами чаші полігону, недотримання вимог, встановлених законодавством щодо збирання, утилізації та знешкодження фільтрату, спричинено значні забруднення земель, завдано шкоду навколишньому природному середовищу. Для відшкодування збитків, Інспекцією виставлено претензії Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради на загальну суму 4 млн. 172,4 тис. гривень.

Мають місце факти засмічення земель на території Луцька внаслідок розташування несанкціонованих сміттєзвалищ. Не забезпечується режим водоохоронної зони річки Сапалаївка, інших водних об’єктів, збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Не забезпечено облік зелених насаджень, відсутній їх реєстр.

Заступника директора Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради за невиконання приписів, незабезпечення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства при експлуатації полігону твердих побутових відходів, що спричинило забруднення земель, притягнули до адміністративної відповідальності за статтями 52, 82-8, 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Читайте також: Стихійне сміттєзвалище під Луцьком обійдеться винуватцеві у 12 тисяч

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39