«Нові» люди та «старі» політики: як у Луцьку пройшла зустріч з Мустафою Найємом

09 Квітня 2019, 12:40
2896

У Луцьк приїхав народний депутат України, громадський діяч та журналіст Мустафа Найєм для того, щоб розповісти про новостворений громадський рух «Дій з нами».

8 квітня разом із Мустафою у стінах Молодіжного центру Волині з лучанами зустрілися члени команди, народні депутати Світлана Заліщук та Наталія Кацер-Бучковська.

Найєм зазначив, що у їхній команді наразі близько 12 людей, серед яких є депутати, бізнесмени, юристи та громадські активісти, а також більше 100 волонтерів по всій Україні, які допомагають руху в різних галузях.

«Я прийшов у політику не будучи політиком. Спостерігав за нею і побачив, що багато людей, які вже там, не мають традиції роботи в системі. Зміни сталися в першу чергу тому, що з’явилися нові люди. Немає жодної сфери, де щось відбулося, і там тільки «старі» політики. Тому я зробив висновок: «нові» люди – це один із факторів цих змін. Звісно має бути ще й лідерство, законодавче поле, політична воля і так далі, але «нові люди» - це найбільш важливий фактор», – каже Мустафа.

Саме через це їхній громадський рух об’єднуватиметься навколо тих партій, які приведуть в політику якомога більше нових та свідомих людей. Адже, за його переконаннями, таким чином, оновлюючи систему, можна її перемогти.

 «У мене немає сумнівів, що її треба перемагати, бо те, що відбувається зараз і з Уляною Супрун, і з багатьма іншими сферами… просто «вичавлюють» цих людей», – додав громадський діяч.

Світлана Заліщук поділилися досвідом робочого візиту до Естонії. За її словами, на той час міністру закордонних справ було 32 роки, міністру оборони – 33, главі адміністрації Президента – 28, заступникам по 27- 28 років.

«Я була в шоці. Думала, що за дитячий садок захопив владу, але це покоління зробило зміни, які тепер вважаються найдемократичнішими, найпродвинутішими», – сказала Заліщук.

До слова, як вона зазначила, «Дій з нами» працює над унікальною системою підзвітності, де кожен громадянин може зайти й глянути звідки організації прийшли гроші та кому їх віддали.

Серед ідей партії головним є те, що стосується можливостей, «інфраструктури справедливості» та зміни суддівської влади.

«4 роки свого життя в парламенті я точно займався правоохоронними органами. Для мене є критично важливим очищення. Не в сенсі звільнення всіх або повної руйнації, а просто грамотне очищення прокуратури, національної поліції та служби безпеки», – поділився Найєм.

Він зауважив, що представники руху впевнені в тому, що є дуже багато можливостей і для нового покоління, малого та середнього бізнесу.

«Це люди, які вміють заробляти, але їх десь «б’ють» – і це правоохоронні органи, десь не дають нормально заробляти, бо великі податки, десь їм просто ставлять безглузді перепони типу ліцензій, договорів, які залишилися з «совкового» часу. Це призводить до того, що людина у спілкуванні з державою відчуває себе дурнем», - розповів про основні ідеї партії Мустафа Найєм.

Ще однією із проблем, які назвав народний депутат і які вимагають негайного вирішення, є окуповані території, прифронтова зона та питання працевлаштування й житла для переселенців.

«Потрібно відбудовувати ці регіони, повернення людей на їхні території, або надати пільги для працевлаштування, надати їм житло. Це те питання, яке цікавить мене по-людськи, бо я там працював, я знаю, як ті люди живуть. Але це моя особиста думка, яка не стосується руху», – підсумував Найєм.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром