Екс-мери Луцька взялися обговорювати нові реформи

06 Вересня 2015, 18:51
2409

Активна громадськість та експертне середовище Луцька обговорили стратегії розвитку обласного центру Волині на найближчі роки.

Це перша із трьох запланованих зустрічей, мета яких напрацювати конкретні пропозиції щодо реформування основних галузей життя міста. Предметом дискусії стали питання ЖКГ, децентралізації, впровадження електронного урядування та проблеми у дошкільній освіті.  

Організатори наголосили, що вони хочуть дати змогу подискутувати професіоналам з різних сфер діяльності. Відтак до діалогу запросили професора СНУ, доктора політичних наук Валентина Малиновського, який очолив групу обговорення проблем децентралізації. Експерт проекту енергоефективність у житловому секторі України Петро Лавренюк курував проблеми ЖКГ, директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик очолила дискусію за напрямком освіта в ДНЗ міста, а член виконавчого комітету Луцької міської ради Богдан Климчук презентував тему електронного урядування і політичного управління.

На захід також завітали колишні міські голови Луцька – Антон Кривицький та Богдан Шиба.

Громадська активістка Юлія Євпак розповіла про те, як треба займатись електронним врядуванням та публічним управлінням, дала інформацію про перевагу такого документообігу над паперовим.

«Ця тема незрозуміла, через відсутність інформаційно-роз’яснювальної роботи. Інформаційна політика міської ради має мобілізувати громаду. Потрібно провести інформаційну кампанію, зайнятися підвищенням кваліфікації чиновників», - переконана Юлія Євпак.

Антон Кривицький наголосив на необхідності матеріальної мотивації чиновників. Екс-мер вважає, що лише тоді чиновник буде зацікавлений у швидкому та якісному вирішенні питання, з яким до нього підходить певний підприємець.

«Проблема в загальній державній політиці, якої немає», - поділився своїми міркуваннями щодо впровадження Е-урядування Богдан Шиба.

Наступну тему – децентралізацію – презентував Валентин Малиновський.  

«Місто Луцьк оточене сільськими радами і не має перспектив для розвитку, - висловив свою думку експерт. - Мешканцям наближених сіл навмисне не розповідають про позитивні зміни укрупнення міст, а лише негатив. Внаслідок такої кампанії люди не мають змоги дивитись на речі об’єктивно. Але є щонайменше один позитивний чинник об’єднання – це ріст інвестиційної привабливості міста».

Більшість присутніх зійшлись на думці, що потрібно робити такі умови, щоб села самі бачили перспективи росту і хотіли об’єднуватись з містом.

Петро Лавренюк, говорячи про проблеми у ЖКГ, зазначив, що не може бути ефективний менеджмент там, де не має конкурентного середовища. Перепоною для вирішення більшості проблем ЖКГ експерт назвав відсутність політичної волі і чітких інвестиційних умов.   

Вирішуючи питання дошкільної освіти, йшлося, перш за все, про проблему малої кількості місць у ДНЗ міста, перенаповнення груп та відсутність системи фінансування дитячих навчальних закладів.



Сергій МАТВІЙЧУК

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром