Макс Кідрук розмовляв з лучанами «про життя, смерть, мавп і мітохондрій»

29 Вересня 2016, 15:01
1650

28 вересня у Луцьку Макс Кідрук презентував свою нову книгу «Зазирни у мої сни».

Макс з’явився до заповненого залу в чудовому настрої та нагадав, що ця презентація, як і всі інші, побудована дуже логічно, хоч перших чотири слайди, сказав він, будуть дуже незрозумілими. Письменник попередив, що розмовлятиме сьогодні з шанувальниками «про життя, смерть, мавп і мітохондрій». А от організатори заходу – мистецьке об’єднання «Стендаль» – побажали автору книги «жахливо приємного вечора».

Коли перших чотири слайди, котрі розповідали про еволюцію, схожість з мавпами і ким є людина, змінилися на зображення мітохондрії, Макс розповів про неймовірні для нього речі і відкриття у сфері біології. Виявляється, мітохондрії мають ДНК. Саме це відкриття змусило вчених досліджувати походження мітохондрій, які мають багато схожого з вірусами. Після цього Кідрук розповів про «Тріумф ідеї», адже визначивши цей факт, він почав неймовірно швидко записувати ідеї для нового роману.

Проза Макса Кідрука надзвичайно інтелектуальна. На презентації його книг треба ходити обов’язково, адже тут можна почерпнути багато незвичайних знань. Наприклад, Максим розповів про обмани зору та маніпуляцію снами, при цьому знову посилаючись на науку.

Новий роман «Зазирни у мої сни» обіцяє бути не менш ефектним, ніж самі презентації. Про нього Макс розповів коротко:

«Це історія маленького хлопчика Теодора з Рівного. Йому роблять операцію з видалення гнійника біля вуха. Хлопчик під наркозом, тому що голову малого, вирізаючи гнійник, тримати не вийде. Під наркозом у хлопчика Теодора на 36 секунд зупиняється серце. Потім робота серця відновлюється, але впродовж цих тридцяти шести секунд хлопчик був десь не тут, деінде, там його схопило щось за руку і повернулося разом із ним. Це Щось починає приходити до малого у снах. Це Щось настільки потужне, що поступово перебирається зі снів у реальне життя і починає впливати на всіх, хто малого оточує. Врешті-решт, батько з малим були змушені виїхати до Америки. Чому? Бо я навіть в найрожевіших своїх снах не уявляю, що де-небудь в Україні в найближчі кількадесят років буде така лабораторія, яка змогла б займатися проблемою. В Америці вчені, користуючись певними технологіями, намагаються підглянути, зазирнути у сни Тео і зрозуміти, що тероризує малого. Найстрашніше у цьому романі почнеться тоді, коли це Щось, ця недобра сутність, що приходить до Тео, почне розуміти, що за нею спостерігають».

Далі Макс розповів про кардіограму, зупинки серця і розвіяв голлівудський міф про те, що мертве тіло можна врятувати розрядами струму, добряче вилаявшись при цьому.

До книги «Зазирни у мої сни» Макс Кідрук створив абсолютно ні на що несхожий буктрейлер. Для цього він домовився про цілий поверх в пологовому будинку та зйомки в операційній. Головну роль зіграв шестирічний Володя Тадай, якому через боязнь операційного столу важко далися зйомки. Проте, він все ж взяв себе в руки, і буктрейлер вдався.

Згадується у книзі й Луцьк. Минулої презентації в клубі «Сучасник» автор пообіцяв, що напише про наше місто в наступній книзі, щоправда, він про це забув. Згадав про свою обіцянку, коли за її виконання подякувала лучанка під час презентації.

Книга «Зазирни у мої сни» має тег #ЗУМС, тож у соцмережах фото та інформація, котра стосується твору, з’являється з ним.

Вперше Макс взяв до туру ще одну книгу. Це «ДНК» – книга семи авторів, героями якої є родичі в семи різних поколіннях. Кожен з них описує певний період часу до середини двадцять першого століття, тобто майбутнього. Сюжетно – це роман, проте стилістично – збірка оповідань. З нею теж є цікавий казус: коли створювали оформлення книги, то Кідрук і Фоззі намалювали родинне дерево, а от дизайнерка його перемалювала і зробила щось подібне на інцест. Ситуацію виправили, але Макс не може цього не згадувати.

Після презентації охочі могли сфотографуватися з Максом Кідруком, придбати та підписати книги.

«Стендаль» подарував переможцям конкурсу репостів книгу «Зазирни у мої сни». Мистецьке об’єднання обіцяє й надалі дивувати якісними та цікавими заходами.




















 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024