Нічний Луцьк: під стінами замку хотіли спалити відьму

29 Вересня 2016, 13:08
3435

Прогулянка у сутінках, невигадані історії про людей,  які жили 500 років тому, та бої попід стінами замку – так лучан та гостей міста знайомили з старим Луцьком.

Вечірню екскурсію з тематичною назвою «Гасіть вогні» провела екскурсовод та викладач СНУ імені Лесі Українки Оксана Штанько.

Незвичайна прогулянка містом була приурочена до Всесвітнього Дня туризму і проводилася за сприяння Центру туристичної інформації та послуг.

Нагадаємо,  що перед екскурсією усі охочі мали змогу відвідати майстер-клас з виготовлення свищиків – учасники ліпили співучих птахів та співучі вареники.

Як відомо, Луцьк має безліч історичних місць, які захоплюють туристів та якими пишаються лучани. Проте метою екскурсії не був огляд пам’яток архітектури, основна її ціль – передати дух Старого міста.

Екскурсовод розповіла не тільки історичні факти з життя тогочасних лучан, а й реальні історії про звичайних людей, які любили, зраджували,  вбивали.

Екскурсія вечірнім містом розпочалася з Братського мосту і пролягала до Хрестовоздвиженської церкви, Лютеранської кірхи, Великої синагоги та домініканського монастиря. Останнім пунктом прогулянки стала Замкова проща.

Оксана Штанько розповіла лучанам та гостям міста чимало історій та легенд про життя лучан. Про крадіїв-невдах, закоханих, які так і не змогли залишитися разом, про публічні страти часто невинних людей.

Екскурсовод розповідає, що колись у Луцьку була традиція – з приходом темряви бурмістр ходив вулицям, стукав у вікна та говорив – «Гасіть вогні!».  Це означало, що життя у місті затихає,  мешканці лягають спати, а на вулиці виходять кликуни, які будуть стежити за порядком.

А опісля цікавих розповідей та легенд на екскурсантів чекав сюрприз. На Замковій площі їх зустрів лицар та провів до підніжжя замку, аби присутні стали свідками спалення відьми.

На щастя, знайшовся хлопець, який став на захист дівчини і переміг у жорстокій середньовічній битві.

Така незвична екскурсія не залишила байдужим нікого, а видовище, яке показали лицарі з клубу історичної реконструкції «Айна Бера» ще довго пам’ятатимуть всі, хто вийшов на прогулянку нічним містом.














 

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
29 Вересня 2016, 19:42
І чого не спалили відьму? Вона принесе багато лиха для нашого міста!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром