У Луцьку провели акцію зі встановлення штучних нерестовищ

04 Квітня 2019, 20:23
1605

У Луцьку на заплаві річки Стир Волинський рибоохоронний патруль провів акцію із виготовлення та встановлення нерестових гнізд.

3 квітня до заходу долучились учні луцької ЗОШ №7, представники УТМР, відділу екології Луцької міської ради та небайдужі рибалки, – інформує Рибоохоронний патруль Волині.

На початку заходу працівники рибоохоронного патруля розповіли присутнім про причину проведення таких акцій. Нерестові гнізда потрібні, щоб створити додаткові місця для нересту риби, адже велика частина акваторії водойм зазнала негативних змін під впливом антропогенних, техногенних та природних факторів. Багато природних нерестовищ через зміни рівня води засихають, тому відкладена ікра швидко гине, що зменшує популяцію видів риб.

Для вирішення цих проблем Волинський рибоохоронний патруль ініційовав встановлення штучних нерестових гнізд. Під час заходу патрульні спільно з школярами та активістами виготовляти штучні нерестовища. Конструкція таких гнізд дуже проста: до зрізаних кущів та хвойних гілок, які змотуються разом, прив’язують порожні пластикові пляшки, які утримують гніздо на плаву. На кінцях – каміння для стійкого положення конструкцій на воді. Після створення гнізд, їх катером або човном відтягують на 15-20 метрів від берега і встановлюють паралельно до берегової лінії. Встановлення штучних нерестових гнізд у місцевих водоймах цьогоріч є особливо актуальним, оскільки рівень води у річках сильно коливається.

В Управлінні Державного агентства рибного господарства у Волинській області повідомили, що планується встановлення аналогічних гнізд на водоймах в інших районах області та закликали небайдужих громадян приєднуватись до акції. Детальніша інформація про дату та час з’явиться на веб-сайті Держрибагентства додатково. Застосування штучних нерестовищ є одним із традиційних заходів з покращення умов природного відтворення водних біоресурсів. Дані заходи допоможуть підвищити рибопродуктивність водойм нашої області.

У зв’язку з цим, Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян під час нересту дотримуватись правил рибальства. Від того, наскільки успішно та вдало пройде нерест – залежить майбутнє водних біоресурсів. В цей період патруль проводить посилені контрольно-наглядові заходи на водоймах області.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром