На Волині виходить із місць зимівлі жук-шкідник оленка волохата

02 Квітня 2019, 15:53
4565

У Луцькому та Рожищенському районах почав виходити із місць зимівлі жук-шкідник оленка волохата.

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

За теплої сонячної погоди проходитиме інтенсивне заселення шкідником насаджень плодових культур, плантацій суниці, декоративних рослин та озимого ріпаку. Залежно від термінів цвітіння жуки мігрують з культури на культуру, пошкоджуючи  бутони, квіти, зав’язь, молоді листочки.  

 

Довідка

Небезпечний шкідник – поліфаг – бронзівка волохата, або оленка волохата (Epicometes hirta Poda.). Жуки чорні, покриті густими сірими волосками, на надкрилах білі плями, довжина – 8-13 мм. Зимують вони в ґрунті. Жуки літають в теплі сонячні дні. 

Шкодять жуки, які ранньою весною виходять з ґрунту і живляться пиляками та маточками перших квітучих рослин (кульбаба, тюльпани, нарциси), а пізніше переходять на квітучі плодові дерева та ягідники (абрикос, персик, слива, вишня, груша, яблуня, суниця). За лічені години об'їдають цвіт, тим самим знищують майбутній врожай. В холодну похмуру погоду дорослі комахи не активні, ховаються в ґрунті. Значні пошкодження цей шкідник завдає в посушливі роки. Після цвітіння садів оленка волохата мігрує на поля і живиться квітами злаків, рослинами родини хрестоцвітих та інших культур. 

Для зменшення шкідливості на присадибних ділянках можливо проводити струшування жуків з плодових дерев з попереднім обприскуванням холодною водою (жуки стають в’ялими і не злітають), встановлюють пастки – яскраві сині коритця чи миски з холодною водою (жуків приваблює синій колір) з наступним збиранням і знищенням шкідника. До цвітіння саду рекомендується обробити ґрунт під деревами інсектицидами.  

Для боротьби з оленкою волохатою  рекомендовані препарати: Біскайя 240 OD, МД, 0,3-0,4 л/га (ріпак), Каліпсо 480 SC, КС 0,25-0,3 л/га (яблуня та суниця), Маврік, ЕВ, 0,35 л/га (ріпак), 0,2-0,6 л/га (яблуня) та  інші згідно «Переліку…». 

При роботі з пестицидами слід суворо дотримуватись регламентів їх застосування.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром