«Я переконаний, що журналістика має майбутнє», – Сергій Рачинський на WEST MEDIA FORUM

26 Вересня 2016, 18:40
2230

Медіакритик, журналіст та експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Сергій Рачинський розповів про проблеми медіа та про те, чому люди перестають дивитися телевізор.

Нагадаємо, що 18 вересня у місті минув WEST MEDIA FORUM «Регіональні медіа: свобода, цінності, ціна», який дав учасникам можливість запозичити медійний досвід і послухати лекції відомих журналістів, медіаменеджерів та експертів.

Одним зі спікерів був Сергій Рачинський, який доповідав на тему «Регіональні медіа: між правом і законом».

Район.Луцьк підготував для вас найяскравіші цитати промовця.

***

Ми переживаємо момент, коли багато чого у медійному світі залежить від того, що відбувається з людьми, які знаходяться по той бік від екрану.

***

Життя закинуло мене в Британію і я відчув захват від того, що нарешті побачу країну, в якій кожна людина починає свій день тим, що відкриває вранці газету. Виявилося, що ні. Я виявив, що практично там люди зранку не читають газет.

***

Англійці колись придумали вираз, що будь-яка розмова – це завжди розмова про гроші. Я думаю, ви погодитеся з тим, що будь-яка розмова про медіа – це та сама розмова про гроші.

***

Гроші – це товар, який поступово перетворився на інструмент оббігу. З часом гроші стали виключно державною справою, держава  їх узурпувала та монополізувала.

***

Журналістика – це важлива частина розвитку капіталізму. Вільний капіталізм, який розвивався в країнах і разом з ним розвивалася журналістика, почав занепадати після того, як почала вмішуватися держава.

***

Для нас право і закон практично тотожні речі. Право перестає бути правом людини з настанням закону вищої сили. Тоді людині залишається тільки одне – або підкоритися тій вищій силі, або намагатися якось опиратися. Держава монополізує силу і вона є головним джерелом сили, причому сили агресивної.

***

Багато хто вважає, що журналістика приречена.  Я переконаний,  що насправді журналістика має майбутнє, саме в такому вигляді, як інструмент пояснення. Журналіст має пояснити те, на що в людей не вистачає часу, знань.

***

Коли людина добре заробляє, коли у неї є сили, то вона чудово проводить вільний час, займається саморозвитком. Коли в неї немає ні грошей, ні сил після того, як вона заробила на прожиття, то ерзацом всього стає телебачення. Людям потрібно більше працювати для того, щоб жити так, як вони хочуть. А це означає, що у них залишається менше вільного часу. А того люди жертвують тим, що найдешевше з точки зору жертв – телебаченням.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром