У Луцьку провели незвичну екскурсію

29 Березня 2019, 22:03
1987

У Луцьку – чергова безкоштовна екскурсія у рамках проекту «1429: Зʼїзд європейських монархів у Луцьку». Мандрівка у минуле мала назву «Чи є в Луцьку білоголова: луцьке жіноцтво крзь призму міської історії».

Про це пише видання День.

Під час екскурсії, яка незмінно стартує від Центру туристичної інформації та послуг, екскурсанти почули низку цікавих історій про сенаторку Олену Левчанівську та її доньку Ірину, принцесу Сіаму, родом з Луцька, Катерину Десницьку, членкинь Хрестовоздвиженського братства, сватання-залицяння до дівчат-караїмок, історію кохання з Вірменської вулиці. Йшлося і про геніальну Лесю Українку, її сестричок і талановиту матір ‒ Олену Пчілку. Одна із особливих історій екскурсії пролунала на Глушецькому мостові. Екскурсанти таки довідалися, «чи є у Луцьку білоглова».

А що екскурсія відбулася у рамках реалізації просвітницького проекту «1429: Зʼїзд європейських монархів у Луцьку», частина туру стосується персоналій жінок, пов’язаних із цією знаковою подією.

Закінчення історичної прогулянки відбулося на площі Ринок. Там на екскурсантів чекали оповідки із повсякденного життя міщанок ХVI‒XVII століть. Проводить такі креативні авторські екскурсії Оксана Штанько, керівник комунального підприємства «Центр туристичної інформації та послуг».

«Білоглова» в перекладі з означає «жінка», а історія, яку розповідає Оксана, відбулася у 1575 році і сприяла появі першого сатиричного вірша в українській літературі. Ця сатира написана на основі історії Ганни Борзобогатянка-Красенської та Олени Копоть. Перша була дружиною луцького ключника Олександра Жоравницького, який мав усі ключі від Луцького замку та споруд на його території. Його ж брат Іван одружився не заради статусу, а з кохання. Мав дружину Олену, дуже гарну, але бідну, і дружина ключника часто витикала їй бідністю. Тому Олена  і написала вірш про «білоглову», про її негативні риси. Вивісили його тоді у людних місцях, зокрема і на вежі Луцького замку.

Читайте також: Луцькі ліцеїсти відвідали військову частину Нацгвардії

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром