Ексцес виконавця: як лучанка втратила можливість проголосувати

29 Березня 2019, 15:57
1733

Алла Дениcевич не зможе взяти участь у виборах в найближчу неділю. Причиною тому – невчасна зміна прописки. Але не тільки. В установах, куди жінка зверталася, не змогли надати вчасну і вичерпну консультацію.

Жінка звернулася в редакцію Район.in.ua розповісти про свою ситуацію, щоб інші виборці не були такі безпечні, коли маєш справу з байдужими бюрократами.

За місяць до виборів лучанці Аллі Денисевич довелося змінити прописку: раніше формально проживала у маминій квартирі, але фактично у власному будинку в іншому мікрорайоні. Під час цієї побутової процедури з’ясувалося, що новий штамп у паспорті швидко отримати не вдасться, адже для будинка ще не завершився процес приватизації. За таких обставин приписувати нових жильців чинне законодавство забороняє.

Тут Алла Миколаївна зрозуміла, що і проголосувати їй не вийде, тому поспішила у міську раду, аби фахівці допомогли реалізувати виборче право. Як стверджує Алла Денисевич, працівниця відділу ведення державного реєстру виборців Луцької міської радипорадила одне: звертатися до суду. Так, Алла Денисевич подалася у Луцький міськрайонний суд, де порадили написати заяву. Про форму заяви не сказали нічого, відправили шукати в інтернеті. В інтернеті відповідних зразків не знайшлося. Тому заяву написали в приміщенні суду у довільній формі.

В заяві лучанка висловила прохання надати можливість проголосувати за місцем проживання, а також надала копію паспорта. У суді звернення громадянки прийняли і призначили розгляд на наступний день.

«Так склалося, що у день суду, а це була п’ятниця, мені довелося їхати у сусідню область на похорон. Я просила про перенесення засідання на понеділок, але мені відмовили, мовляв 25 березня – останній день коли можна вносити зміни. Тож суддя вирішив провести засідання без моєї участі», – переповідає Алла Денисевич.

Коли у понеділок жінка прийшла отримати рішення суду, то була неприємно вражена результатом. Їй не дозволили реалізувати виборче право на підставі того, що вона … не зверталася із заявою до центру обліку, який веде реєстр бездомних осіб або органу, який веде державний реєстр виборців. А доказів про фактичне місце проживання не надано.

«Ось ця аргументація мене надзвичайно обурила! Адже ні у міській раді, яка веде реєстр виборців, ні у суді, мені не запропонували ні заяву написати, ні якісь документи надати, що засвідчать моє фактичне проживання. Пізніше , як уже було винесено рішення, суддя Анатолій Пахолюк  сказав, що треба було надати квитанції про оплату за комунальні послуги. Але по квитанціях за все оплачує мій чоловік.  І вони ж не засвідчать, що я там проживаю.  А  начальниця відділу Державного реєстру виборців Наталія Гальченко повідомила,  що якби я звернулася  з  письмовою заявою до органу ведення державного реєстру виборців  мені б всеодно відмовили, бо відсутній документ про право власності на будинок. Але ж якби  в мене був цей документ, то я б не ходила по судах з вимогою включити мене у списки виборців.  І  взагалі, який стосунок  має документ на право власності до права проголосувати на  виборах  Президента України?  Шкода, що в державних установах мені не спромоглися  надати фахову  консультацію,  можуть лише відмовити або відправити геть», – обурюється Алла Денисевич і збирається таки добитися релазіації свого права до другого туру виборів.


Читайте також«Зворотний відлік»: коректне ток-шоу, зроблене для виборця

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром