ТОП-9 іграшок, які розвивають дрібну моторику у дітей

28 Березня 2019, 16:29
ТОП-9 іграшок для дрібної моторики, які зроблять дитину розумною і щасливою 8481
ТОП-9 іграшок для дрібної моторики, які зроблять дитину розумною і щасливою

Лікарі-логопеди та дитячі психологи одностайно стверджують, що розвиток дрібної моторики з раннього віку має прямий вплив на мову, координацію рухів і здатність до навчання дитини. Заняття та ігри з дрібними предметами допомагають виробленню уважності, фантазії, зорової пам'яті.

Ця інформація давно відома виробникам товарів для малят, які випускають дитячі іграшки, спрямовані на розвиток дрібної моторики і чутливості пальчиків. Використання подібної продукції допоможе дитині легко і невимушено освоювати побутові навички, необхідні в подальшому житті і навчанні.

 

ТОП-9 іграшок для дрібної моторики, які зроблять дитину розумною і щасливою

1. Намиста. Існують спеціальні намиста для дітей, які не носять на шиї, а використовують в іграх з дитиною. Вони допомагають дитині пізнавати світ і відчувати різні відчуття. Пропонувати таку іграшку можна з народження, спочатку проводячи нею по долоньках малюка, а пізніше (приблизно з 6 місяців) даючи дитині стискати і перебирати її самостійно. Намистини можуть бути виготовлені з найрізноманітніших матеріалів: в'язані, силіконові, м'які, тверді, пухирчаті. Контакт з ними дитячих пальчиків має масажний ефект і сприяє ранньому розвитку моторики.

2. Фактурні іграшки-брязкальця. В асортименті товарів для грудних дітей широко поширені брязкальця, зшиті з різних матеріалів. Гратися з ними можна почати вже у віці 2-3 місяців, пропонуючи дитині їх обмацувати. Брязкальця можуть бути дерев'яними, пластмасовими або м'якими, чи з елементами, що двенять і хрускають.

3. М'які книги. Діти до року не можуть читати і розглядати картинки, однак вже в такому ранньому віці їм цілком під силу навчитися самостійно перегортати сторінки. Усередині м'якої книги ховається безліч цікавих для малюка елементів: безпечне дзеркало, пищалки, шарудилки, намистини, які можна пересувати під тканиною, шнурівки, матеріали різної фактури. Всі вони сприяють розвитку моторики. Поки дитина не навчиться сидіти, такі книжки можна підвісити до бортику ліжечка, бамперу коляски або на дуги розвиваючого килимка.

4. Кубики. Звичайні кубики, не має значення дерев'яні вони, пластмасові або м'які, можуть надовго захопити дитину і сприяють розвитку спритності рук і пальчиків. Будування веж стимулює моторний центр головного мозку і сприяє розвитку мови.

5. Пазли. Ігри з пазлами не тільки стимулюють моторику, але і сприяють розвитку логічного мислення. Для малюків до року виробники випускають іграшки з великими щільними деталями і ділять зображення на 2-4 елементи. Дітки старшого віку можуть збирати більш складні зображення, спочатку з допомогою батьків, а потім і самостійно.

6. Пірамідки. Звичайнісінька дитяча пірамідка – одна з кращих іграшок для розвитку моторики. Нанизування кілець на підставу – важлива навичка для малюка. Сучасні пірамідки бувають дуже різними: м'якими, дерев'яними, пластиковими. Головна умова при виборі – чим молодша дитина, тим менша кількість елементів повинна бути в іграшці.

7. Сортер. Спеціальні іграшки з отворами різної форми і предметами, які потрібно в них проштовхувати, відмінно розвивають моторику, уяву і логіку дитини. Такі ігри випускають у формі різних тварин, зі звуковими і світловими ефектами, тому гратися з сортером малюкові завжди весело і цікаво.

8. Пластилін. Звичайний пластилін і тісто для ліплення має неймовірне значення в розвитку моторики. Для початку буде достатньо, щоб малюк просто його розминав. Далі завдання можна ускладнювати: катати кульки і ковбаски, розрізати їх стеком, видавлювати різні фігурки спеціальними формочками.

9. Конструктор. Вибір конструкторів просто величезний – вони можуть бути голчастими, магнітними, дерев'яними, і допомагають дитині розвивати не тільки моторику, але і фантазію. Такі іграшки знайомлять малюка з основними кольорами, формами і лічбою і вважаються одним з найважливіших елементів раннього розвитку дитини.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром