У Луцьку започатковують Дискусійний кіноклуб

26 Березня 2019, 15:47
Фото ілюстративне 1864
Фото ілюстративне

У Луцьку започатковують Дискусійний кіноклуб та протягом року планують представити 8 фільмів, які є класикою польського кінематографу та здобули найбільш престижні нагороди. Важливим аспектом діяльності клубу є виступи кінокритиків та режисерів, обговорення стрічок.

Показ відбуватиметься польською мовою із використанням субтитрів українською. Перший захід запланований на 28 березня о 18:00 в культурному центрі «Passage Interdit» (вул. Набережна, 42), — інформує Мистецьке об'єднання «СтендаЛь».

Для показу обрали фільм режисера Мацея Пепшиці «Chce się żyć»/«Хочеться жити».

У стрічці йдеться про хлопця Матеуша (Давид Огроднік), якому при народженні лікарі винесли безапеляційний вирок – «рослина». Батьки хлопчика (Аркадіуш Якубик, Дорота Колак) ніколи не погоджувалися з діагнозом, вважаючи, що всупереч проблемам зі спілкуванням, їх син інтелектуально повністю нормальний. Матеуш зростає в піклуванні і любові, знайшовши вірного друга Анку (Анна Карчмарчик), яка живе по-сусідству. Проте доля повертається так, що хлопець змушений покинути сім’ю і поїхати в спеціалізований центр. Далеко від родини він веде тяжку боротьбу за гідність і право на нормальне життя. Ситуація Матеуша змінюється, коли до закладу приїжджає молода волонтерка (Катажина Завадзка), а сам він звертає на себе увагу лікарки (Анна Нехребецька), яка досліджує експериментальні методи лікування.

«Хочеться жити» (2013) — це жорстока картина про ізоляцію, настільку страшну і всеоб’ємну, що стежити за подіями на екрані часом фізично тяжко. Разом з тим це захоплива і непроста історія особистості. Головний герой у своїй ситуації знаходить в собі сили, щоб боротися і жити – відчувати, переживати, думати. Стрічка попереджає глядача про небезпеку упередженості. Жоден лікарський досвід і навіть багаторічне співжиття з людиною не дає нам можливості повною мірою судити про її стан (з сайту Culture.pl).

У заході візьме участь Пьотр Стельмащук, представник Центру кінокультури «Zorza» (Хелм), який діє при Хелмському Будинку культури. В 2011 на році на базі Центру Пьотр спільно з Войцехом Закшевським започаткував дискусійний кіноклуб «Rewers». З 2015 Пьотр обіймає посаду заступника голови Ради Польської Федерації дискусійних кіноклубів («Rada Polskiej Federacji Dyskusyjnych Klubów Filmowych»).

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром