Арцеулова: повісять меморіальну дошку славетному льотчику, яку знайшли журналісти

22 Вересня 2016, 21:01
2777

Меморіальну таблицю льотчику Арцеулову, яку журналісти Район.Луцьк виявили біля каменя на розі проспекту Грушевського та вулиці Стрілецької, планують повісити на стіну будинку №1 на вулиці Арцеулова.

Про відкриття меморіальної дошки славетному авіатору повідомили представники Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ».

Нагадаємо,  меморіальну таблицю журналісти виявили на початку квітня цього року. Після чого звернулися за коментарем до краєзнавця Ігоря Левчука, який пообіцяв до вияснення обставин передати таблицю до музею, щоб оберегти її від знищення.

24-го вересня, в суботу, в історії світової авіації відзначатиметься знаменна дата. Рівно 100 років тому вперше в історії світової авіації льотчик вивів літак зі штопора, що до цього вважалось неможливим - пишуть авіалюбителі.

Зробив це військовий льотчик, онук геніального російського художника-мариниста Івана Айвазовського Костянтин Арцеулов. Ім'я Арцеулова тісно пов'язане з Луцьком, адже в серпні 1916 року він проходив службу в складі 8-го авіаційного загону винищувачів Царської Армії Російської Імперії, який на той час дислокувався в Луцьку. В небі над Луцьком Арцеулов збив 18 ворожих літаків.

Наприкінці 80-х років минулого століття на будинку № 1 на вулиці Арцеулова в Луцьку встановили меморіальну дошку славетному авіатору. На початку 90-х її зняли і до цього року її вважали зниклою.

Проте в квітні цього року, пишуть активісти, завдяки ГО «Волинський щит» та її керівнику Ігорю Левчуку, цю дошку знайшли.

Урочисте відкриття меморіальної дошки відбудеться у суботу, 24 вересня, о 12:00 на стіні будинку № 1 на вулиці Арцеулова.

Опісля урочистої церемонії відкриття в актовому залі Волинського ліцею з підвищеною військово-фізичною підготовкою відбудеться показ документального фільму «Крила Арцеулова», знятого на аматорській кіностудії «Волинь» покійним Борисом Ревенком.

Після повідомлення авіалюбетилів, журналіст Наталка Пахайчук, яка виявила «нічийну» таблицю, опублікувала у Facebook  допис, де зауважила на тому, що розголос цієї теми стався саме через роботу журналістів.

«Так от, колеги, вношу ясність ще раз. Дошку знайшли ЖУРНАЛІСТИ! Зробили розголос, і лише тоді активісти пам"ятку врятували. Игор Левчук якось прокоментуєте це непорозуміння?»  – зазначила журналістка.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром