«Головне – індивідуальний підхід до кожного безробітного», – Роман Романюк про кар'єрного радника

22 Березня 2019, 18:00
2358

У Луцьку розповіли, хто такі кар‘єрні радники, для чого вони службі зайнятості, які функції виконують, кому можна підписати договір із новим фахівцем служби зайнятості і які документи для цього потрібні.

Про це 22 березня під час прес-конференції, яка відбулася на базі Луцького міського центру зайнятості, повідомив директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.  

Нагадаємо, у рамках здійснення модернізації Державної служби зайнятості та сприяння продуктивній зайнятості, згідно з Постановою Кабінету Міністрів (від 19 вересня 2018 року), удосконалена процедура взяття на облік осіб, які шукають роботу, набуття статусу безробітного у центрі зайнятості. Відповідно до урядового розпорядження, у центрах зайнятості вводять інститут кар’єрного радника, ведення індивідуальних планів надання послуг та працевлаштування.

«Інститут кар‘єрного радника – це нова форма, новий алгоритм роботи Державної служби зайнятості. Впровадження нового підходу у роботі сприятиме поліпшенню надання послуг: головне – індивідуальний підхід до кожного безробітного. Адже в сучасних умовах виникає потреба розширити спектр послуг із урахуванням рівня професіоналізму, ступеня трудової мотивації та мобільності пошукачів роботи», – зазначив Роман Романюк.

Під час спілкування керівник обласної служби зайнятості розповів про переваги дружньої співпраці безробітного й кар‘єрного радника: першочергово, це постійний супровід від моменту звернення до фахівців і до працевлаштування. Адже у наданні послуг змінюють акценти. Згідно з нововведенням, кар‘єрний радник допомагає громадянину розвинути навички управління власною кар‘єрою та адаптуватися до потреб ринку праці.

Звичайно, фахівці, які виконують нові функції, пройшли спеціальне навчання: цикл семінарів та тренінгів, які читали спеціалісти Інституту підготовки кадрів (м. Київ). На цей час завершилися перших два етапи, а у квітні-травні – фінал.

«Нині у Волинській області працюють 76 кар’єрних радників. За невеликий термін досягли позитивних результатів в усіх напрямах роботи. Приміром, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зараз на 12 днів зменшилася середня тривалість безробіття. Зросла чисельність працевлаштованих на 77 осіб. Наразі має роботу 3 771 людина. У комунікації з соціально-вразливими категоріями теж отримали гідний результат: завдяки індивідуальному підходу працевлаштували 762 особи, а минулоріч – 703, – інформував Роман Романюк.

Як розповів директор центру зайнятості, якщо не вдалося відразу знайти потрібну роботу, то, взявши диплом про освіту, паспорт, трудову книжку та ідентифікаційний код, можна підписати договір із кар‘єрним радником, згідно з яким безробітний повністю потрапляє під опіку спеціаліста.

Далі співпраця побудована таким чином: радник ознайомлюється з загальною інформацією про особу (освіта, трудовий досвід, результати первинного профілювання, коментарі реєстраторів), складає індивідуальний план працевлаштування та перелік послуг. При цьому фахівець передбачає лише ті послуги, які відповідають групі профілювання та професії, посаді, роботі, яку хоче отримати клієнт. Також у роботі кар‘єрний радник повинен оцінити ризики її можливості, пов‘язані з працевлаштуванням, рекомендуючи безробітному певну посаду. Але ухвалює рішення та несе відповідальність за власний вибір сам безробітний.

На завершення зустрічі гості ознайомилися з роботою кар‘єрних радників, які спілкувалися з безробітними на базі Луцького міського центру зайнятості.



Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024