«Якщо не хочете, щоб я стрімив фігню – не робіть фігні», – Богдан Кутєпов на WEST MEDIA FORUM

20 Вересня 2016, 17:26
3607

18 вересня у місті минув WEST MEDIA FORUM «Регіональні медіа: свобода, цінності, ціна», який дав учасникам можливість запозичити медійний досвід і послухати лекції відомих журналістів, медіаменеджерів та експертів.

Одним із лекторів був Богдан Кутєпов – ведучий «Громадського телебачення» та автор багатьох програм журналістських розслідувань.

Район.Луцьк підготував для вас найяскравіші цитати промовця.

***

В мене не настільки великий інтелектуальний багаж. І щоб не дати іншим це зрозуміти, треба весь час говорити, говорити, говорити.

Про газету «Сім’я і дім»:

На сторінці «Реклама і розваги» опубліковані тарифи на електроенергію. Люди бачать і на наступних сторінках читають рецепт «Цукерки з кавунових шкірок». Такі бюджетні речі, так.

Про правду:

Багато хто каже: «Для чого зараз правда? Правда. Ти хочеш,щоб всі знали правду. Засунь свою правду»,  – мені писали в «коментах». «У нас війна – нам треба перемагати». І в самому цьому твердженні закладений конфлікт. Тому що війна триває. Вона якраз за правду, за відкритість, за те, щоб люди були названі своїми іменами.

***

В чому полягає патріотизм? Не в тому, що ви замовчуєте якусь інформацію, яка може зашкодити армії. Я зараз не говорю про переміщення військ, я говорю, наприклад, про хабарі. Те, що ви замовчите, воно насправді зашкодить, тому що ви почнете аналізувати, до чого призведе оприлюднення інформації, чи буде це вигідно Путіну. Як кажуть в нас: «Не роби цього, бо Путін нападе». Це так, як в росіян: «Хто в ліфті нагадив?, - Обама».

***

Протистояти пропаганді агресора ми можемо правдою, тому що це завжди був наш козир, тому що ми не хитрили.

Про несподіванки:

Зрештою, в нас є Господь Бог, дехто каже космос, карма. Але насправді завжди перемагає правда. І коли в Путіна, великого і могутнього, все заплановано - якась мавпа збиває малайзійський літак. Просто, несподівано для всіх: і для Путіна, і для Малайзії, і для Голландії. І тут Голландія раптом опиняється в українсько-російській війні. І все не так просто.

Про АТО:

Мені завжди кажуть: «Добре, ти зняв позиції наших військових, на цих позиціях хтось пив і ти хочеш викрити сюжет про пиятику в армії, чи на передовій, але там також видно позиції і ти можеш зашкодити. Як ти вчиниш?». Тут важлива соціальна значущість. Умовно кажучи, є мільйон способів, як все одно дати, переповісти і розказати.

Про події Майдану:

Я – журналіст. Я – дзеркало. Я повинен показувати так, як є. Або не йти на Майдан стрімити, але пояснити чого я туди не пішов, бо це теж вид маніпуляції – замовчування.

***

Якщо не хочете, щоб я стрімив фігню – не робіть фігні. А не просіть мене: «Не стрім. Ми будемо робити, але ви не показуйте, не розказуйте». Я журналіст і вважаю, що треба показувати світ таким, як є. Можливо те, що цю картину з п’яними, з голодними побачать люди. Вони швидше знову принесуть бутерброди, розведуть багаття, візьмуть гітари і приберуть нарешті.

Про роботу:

Кожен має робити свою справу і справа журналіста – віддзеркалювати дії.

***

Для чого нам протиставляти їхній брехні свою брехню?

***

За нами правда. Поки ми реально в своєму полі – все добре. Як тільки ми почнемо займатись пропагандою – це буде така сама брехня. І тому просто треба займатись своєю справою.

***

Якщо про ці проблеми дізнаються люди, то вона швидше зникне, бо принаймні вона висвітлиться. Ми висвітлюємо ті чи інші проблеми, точно, як в ліхтарику.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром