Гройсман розказав, чому в Луцьк тарифи одні з найвищих в Україні

18 Березня 2019, 09:31
4025

Бездіяльність місцевої влади, зокрема відсутність розвитку та модернізації житлово-комунальних господарств, попри державне фінансування, призвела до завищених тарифів на тепло в окремих регіонах. Хоч ціна на газ для теплокомуненерго однакова по всій країні, але ціна, яку платять кінцеві споживачі, різна. Розставив усі крапки над «і» та розтлумачив, чому в одному регіоні дорожче тепло, а в іншому – дешевше, та при чому тут місцева влада, Прем’єр-міністр України Володимир Гройман.

Глава Уряду пояснив, що насправді у ціноутворенні є кілька факторів, а ціна на газ – лише один із багатьох. Тарифи формують вартість виробництва та чіткий облік споживання і енергозбереження. Місцевій владі належить 98% теплопостачальних підприємств та мережі, тому й відповідальність за ціни теж на ній.

 «Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження», – про це сказав Прем’єр-міністр під час селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду для населення.

Він навів кілька прикладів, як саме коливається вартість однієї гКал тепла в різних містах. На жаль, ситуація для Волинського регіону не втішна, бо тут одні з найвищих тарифів по всій Україні. За його словами, в Івано-Франківську 1 кГал тепла коштує 1312 грн, у Житомирі – 1389 грн, Маріуполі – 1303 грн, у Вінниці – 1375 грн, Києві – 1317 грн., а у Луцьку – вже 1847 грн.

Читайте також: Лучани платять за тепло більше, ніж кияни: Гройсман назвав причини

«До чого тут ціна газу? Що для Луцька, що для Івано-Франківська ціна газу однакова! Але при однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належить муніципалітетам?», – зазначив Володимир Гройсман.

В Україні існує 20 тис. км тепломереж, з них – 7 тисяч знаходяться в аварійному стані, втім – торік органи місцевого самоврядування відремонтували лише 240 км.

Урядом було виділено 12,5 млрд грн для підготовки до опалювального сезону 2018-2019 на місцях. За ці гроші місцеві муніципалітети мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. З цим завданням далеко не всі впоралися. З 12,5 млрд грн на такі цілі було витрачено лише 3 млрд грн.

«79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», –  зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки, а також наголосив щодо доцільності інвестування більшої частини коштів виділених Урядом саме в оптимізацію виробництва тепла та його поширення, адже від цього залежить й сама вартість тепла і гарячої води для українців.Р

Прем’єр нагадав, аби ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів, Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз» та теплопостачальників безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників.

Читайте також: Уряд Гройсмана змусив «Нафтогаз» встановлювати волинянам лічильники

Окрім того, Гройсман доручив провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог таким інстанціям: Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Володимир Гройсман наголошує, що у регіонах є над чим замислитися, аби платіжки у 2020 році були прийнятними, місцевому самоврядуванню потрібно уже тепер докласти зусиль та налагодити усі можливі фактори, які впливають на тарифоутворення.

Читайте також: Міська влада здатна вирішити збитковість приміських залізничних перевезень, – Володимир Гройсман

Коментарі
18 Березня 2019, 12:34
Без жидомасонів буде дешевше
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром