Ігор Лапін зареєстрував законопроект про фейки

17 Березня 2019, 12:51
1397

Народний депутат Ігор Лапін зареєстрував законопроект про відоповідальність за поширення фейків.

Про це депутат повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Так, 12 березня у Верховній Раді зареєсторований проект закону №10139 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації”

Ігор Лапін пояснив, чому він написав законопроект щодо відповідальності за поширення фейків.

«Роки судових тяганин і що? Виграв суд і що? У Конституції України визначено, що честь і гідність людини є найвищою соціальною цінністю в Україні та передбачено, що кожен має право на повагу до його гідності. Разом з тим вказані права все частіше порушуються, шляхом розповсюдження недостовірної інформації у ЗМІ та мережі Інтернет», – написав парламентар в своєму дописі.

Політик пояснив, що у свою чергу фактично єдиним способом захисту порушеного права особи є звернення до суду із відповідним позовом.

«Проте, відповідні справи з урахуванням усіх судових інстанцій можуть розглядатися роками, а виграні позови проти фейків “так звані святі ЗМІ ігнорять. Рішення судів не виконують. І що? Чи хіба не так? Подібний стан речей ще більше стимулює правопорушників, особливо, у випадках, коли мова йде про нанесення шкоди публічним особам, які роками вибудовували свій авторитет у суспільстві», – зазначив нардеп.

Також додав, що особливої актуальності це питання набирає під час виборів.

«Особливої актуальності набуває це питання під час виборчого процесу та в умовах інформаційної війни, яку розв’язала і наразі здійснює Російська Федерація проти нашої держави. Законопроектом пропонується кримінальна відповідальність за фейк, а саме – штраф, виправні роботи (покарання – за місцем роботи, із суми заробітку – у дохід держави – відрахування), громадські роботи (безоплатні успільно корисні роботи у вільний від роботи час)», – написав парламентар.

Окрім того, Ігор Лапін пояснив, що законопроектом передбачається судимість. Але, якщо особа неумисно поширила відомості, вона може їх спростувати. І жодної відповідальності не настає.

«Якщо ж фейк поширено умисно…Особа (чи ЗМІ) мають бути впевнені у джерелі інформації. У такому випадку, особа, що поширила має або спростувати таку інформацію (тоді відповідальність не настає), або ж держава, має довести, що інформація – це ФЕЙК. Не будемо забувати, що у кримінальному праві саме держава має доводити, що особа вчинила злочин, а не навпаки. Якщо це не ФЕЙК, тоді особа може не хвилюватися. І нарешті, зрозуміло, що ЗМІ проти проекту», – розповів народний обранець.

На своїй сторінці народний обранець також написав про те, що любителі розігнати фейки навіть сьогодні, критикуючи його законопроект, вигадали страшилку про аналогічність з російським, нещодавно прийнятим законом.

«Наразі зроблені такі умови, що особа, відносно якої поширили недостовірну інформацію, змушена доводити її недостовірність і виправдовуватися. Якщо, хтось зі ЗМІ запропонує як краще захиститися від фейків, можемо розглянути всі варіанти, з метою досягнення оптимального балансу між свободою слова та конституційним правом особи за честь, гідність і ділову репутацію», – підсумував Ігор Лапін.

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром