Про що говорили на з'їзді лісівників у Луцьку

15 Березня 2019, 13:48
ІІ етап ІV з’їзду лісівників України 2784
ІІ етап ІV з’їзду лісівників України

У Луцьку відбувся ІІ етап ІV з’їзду лісівників України, на якому обговорювали подальші кроки та напрямки розвитку лісового господарства.

14 березня на площі перед драмтеатром розмістили лісову продукцію, вироби із дерева та багато іншого, аби й лучани звернули увагу на роботу лісових підприємств.

У проекті звернення з’їзду йдеться про необхідність визначенні стратегічного бачення держави щодо лісів та лісового господарства, пріоритетних функцій та принципів державного управління лісами. Тому делегати З’їзду звертатимуться до Президента України з пропозицією щодо створення робочої групи при Президентові з напрацюванням національної політики та відповідних законодавчих актів щодо неї.

Серед основних прохань лісівників до Кабміну є:

  • додаткове фінансування лісового господарства на Півдні та Сході України за рахунок перегляду Держбюджету України на 2019 рік;
  • при підготовці на 2020 рік передбачити створення окремого фонду фінансування лісового господарства;
  • розробити й прийняти Програму «Ліси України до 2030 року»;
  • розробити й затвердити комплексну програму розвитку деревообробної галузі;
  • вдвічі збільшити замовлення на підготовку у закладах вищої освіти спеціалістів лісогосподарських та деревообробних спеціальностей;
  • розробити й затвердити комплексну програму розвитку мисливського господарства, охорони та збереження тваринного світу на основі кращих зразків та передового досвіду європейських країн.

Серед виступаючих першим слово надали в.о. голови Держлісагентства Володимиру Бондару, який говорив про гнучку модель розвитку лісової галузі – національну лісову політику. Також він наголосив, що наразі необхідне політичне рішення щодо початку процесу розробки документу національної лісової політики України.

«Із залученням всіх зацікавлених сторін, оскільки всі зміни, які приймаються на законодавчому рівні, не носять системного характеру, а іноді приносять лісовому господарству більше шкоди, ніж користі», – сказав виконуючий обов’язки голови Держлісагенства.

За його словами, лісівникам вдалося виправити ситуацію з податком на лісові землі.

«Ця ситуація, яка впала на нас неочікувано, поставила на грань виживання цілу галузь. Може, суспільство не здогадується, як одним податком, одним нерозумним рішенням можна було просто вбити галузь економіки на коліна. Ми довго працювали над цим питанням», – додав Володимир Бондар.

В.о. голови Держлісагенства додав, що серед обов’язків можливого фонду лісового господарства планують розвивати напрямки будівництва лісових доріг, економічне переозброєння лісових підприємств, розвиток галузі, збільшення коштів на питання насінництва тощо.

Ще одним питанням, яке озвучив Бондар – повернення міністерства лісової галузі

«Контроль за всім, що відбувається в лісі, здійснює профільне Міністерство і підпорядкована йому екологічна інспекція. Ви знаєте роботу цієї структури на місцях. В окремих випадках це нагадує рекет, коли приходить перевіряючий і вимагає «вирішення» тих чи інших питань за те, щоб був підписаний необхідний документ», – каже тимчасовий очільник Держлісагентства.

До речі, ще однією метою З’їзду було звернення до політичних партій та народних депутатів України про те, що у лісовому господарстві, деревообробній промисловості працюють більше півмільйона людей, і з членами сімей це становить майже мільйон виборців. Тому на З’їзді наголосили, що до вирішення проблем лісової галузі потрібно підійти виважено, а не займатися політичним піаром.































Коментарі
15 Березня 2019, 17:32
Саме головне продавати ділову деревину як дрова за кордон.
15 Березня 2019, 18:53
ЯКІ У ВСІХ МОРДИ ВПАСЕНІ ВИДКО ГРИБОЧКИ І ЯГІДКИ ЇДЯТЬ
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром