У Луцьку медійники вийшли на акцію журналістської солідарності

17 Вересня 2016, 09:33
1954

16 вересня 2016 року Акція журналістської солідарності НМПУ об’єднала сотні колег з різних кутків України. Близько трьох десятків журналістів з Луцька та понад 40 журналістів і студентів журфаку з Херсону вийшли на акції журналістської солідарності у своїх містах.

Дніпро, Миколаїв та Чернівці у цей день також продемонстрували єдність із колегами та провели відповідні акції. Миколаївські та чернівецькі колеги вийшли на вулиці Луцька під гаслом «Ківерці-Чернівці. Міста різні, а шлях один - ВІЛЬНИЙ».

Херсонські працівники медіа-сфери написали та поширили звернення із проханням солідаризуватись із ківерцівськими колегами та спільно боротись за права журналістів, а також вимагали від влади дотримуватись закону «Про роздержавлення» та боротись із безкарністю за злочини проти журналістів.









Одночасно у Луцьку відбулась масштабна акція, у рамках якої декан собору протоієрей Микола Нецькар провів богослужіння за загиблими журналістами та пом'янув зниклого 16 років тому відомого журналіста - Георгія Гонгадзе.

Медіа-спільнота Волині також згадувала нинішні утиски свободи слова, порушення прав журналістів та безкарність за злочини проти них. Участь у акції взяли й миколаївські, і чернівецькі журналісти. Відтак, учасники спільно вирушили до Волинської національної поліції та Прокуратури.

З медійниками зустрівся прокурор Волинської області - Максим Киричук, який повідомив спільноту про внесення до ЄРДР злочину щодо перешкоджання у законній журналістській діяльності в.о.редактора «Вільним шляхом» - Марії Хітько.





«Прокурор уважно вислухав скарги щодо порушення прав журналістів, неприйняття заяв про злочин тощо. Обіцяє з усім розібратись і дати невідкладні відповіді по всіх питаннях. А також він публічно повідомив, що прокуратура Волинської області буде всебічно підтримувати журналістів», - повідомив голова НМПУ Ігор Чайка.

Журналісти також мали зустріч з начальником Волинської поліції - Петром Шпигою, який пообіцяв розібратися з усіма фактами закритих справ та невнесення справ щодо порушення прав журналістів до ЄРДР.

«Очільник Волинської національної поліції пообіцяв знайти та притягти винних до відповідальності. Сподіваємось, що слово генерала, дане в присутності журналістів та під запис, все ж таки чогось варте», - наголосив керівник медіа-профспілки.

Особлива увага медіа-спільноти НМПУ була прикута до проблем ківерцівських колег з редакції газети «Вільним шляхом». Всі вони висловили колективну солідарність та готовність об'єднуватись на захист колег. Журналісти з Калуша написали лист підтримки та повідомили про ряд матеріалів, які присвятили висвітленню теми, а Первинна організація "Незалежна медіа-профспілка журналістів України м. Генічеська Херсонської області" висловила свою підтримку та готовність фінансово допомогти страйку. Про це вони написали у своєму зверненні до односпілчан:

«Щиро вітаємо всіх наших колег журналістів та особливо волинських спілчан, які мають честь та гідність звернути увагу всієї України на проблему роздержавлення газети "Вільним шляхом" у спосіб, який пропонують місцеві корупціонери на чолі з "всенародно обраним" головою райради, який публічно та відкрито ігнорує Конституцію і Закони України!» - йдеться у зверненні.

«Така безкарність влади на місцях, як у випадку ківерецівських журналістів, повинна бути припинена всіма законними діями органів державної влади та особливо правоохоронними органами нової поліції», - наголошують колеги-журналісти та додають, - «Дії влади повинні бути на контролі найвищих посадових осіб держави, особливо коли вся країна бореться з російським агресором, а тут процвітає таке беззаконня, яке загрожує перетворитись в пряму загрозу демократії та свободі слова в Україні. Це не поодинокий випадок злочинів влади проти журналістів, тому залишати його без належного реагування НЕДОПУСТИМО! А об’єднавшись разом ми обов’язково переможемо!» - наголошують журналісти первинного профспілкового осередку м. Генічеська.

Нагадаємо, що 19 вересня відбудеться безстроковий страйк трудового колективу газети "Вільним шляхом" у Луцьку, а також прес-конференція щодо проблеми роздержавлення газети "Вільним шляхом" у Києві за участі Генерального секретаря Європейської федерації журналістів - Рікардо Гутьєрреса.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром