Луцький хлібокомбінат повернули Держрезерву через борги

14 Березня 2019, 17:01
2230

Через борги Луцький комбінат хлібопродуктів №2 (КХП) передали в управління Державного агентства резерву України.

Передача відбулась згідно з рішенням Кабінету Міністрів України від 16 січня 2019 року, – пишуть на сайті Державного агентства резерву України

За словами Голови Держрезерву Вадима Мосійчука, Луцький комбінат хлібопродуктів був одним з найбільших боржників Держрезерву з боргом у понад 319 мільйонів гривень.

«Аналізуючи ситуацію, що склалася, та суму, яку зрештою, комбінат був нам винен, ми розглядали кілька варіантів її вирішення. Однак, активи підприємства вдесятеро менші, аніж усі боргові зобов`язання комбінату. Тому, зважаючи на потенціал КХП за умови ефективного керівництва, було прийнято рішення звернутись до Уряду з проханням підпорядкувати Луцький комбінат Держрезерву. Власне, дане рішення Кабміну є підтвердженням того, що у підприємства дійсно є ще потенціал до відродження і  Уряд вірить у наш план та наші сили. І це надзвичайно приємно та дуже мотивує», –  зазначив голова Держрезерву.

Слід зазначити, що протягом останнього часу Луцький комбінат хлібопродуктів знаходився в оперативному управлінні Чортківського КХП Держрезерву на правах оренди. За цей час відремонтували дахи, запустили млин із переробки як пшениці так і жита, посилили роботу із клієнтами, погасили борги із заробітної плати, що дало можливість зберегти колектив комбінату.

До слова, трудовий колектив комбінату ухвалив звернення та клопотання про передачу комбінату до сфери управління Держрезерву, підтримуючи діяльності  «Чортківський КХП».

З 1999 року до квітня 2013 року державне підприємство «Луцький КХП №2» входив у систему Держрезерву. Однак, у квітні 2013 року Кабмін розпорядженням №696-р без жодних обґрунтувань передав цілісні майнові комплекси восьми комбінатів хлібопродуктів України, серед яких і Луцький КХП №2, із Державного агентства резерву до сфери управління Мінагрополітики. На час передачі підприємства у підпорядкування МінАПК там на зберіганні знаходилось понад 1,5 тисячі тонн пшениці 4 класу та майже 835 тонн пшениці 3 класу на загальну суму 10,4 мільйонів гривень.

Під час перевірки Держрезерву у серпні 2017 року встановили факт незабезпечення збереження матеріальних цінностей Держрезерву у вигляді зерна та у відповідному порядку подали позови до суду з вимогами повернення зазначених об’ємів зернових та відшкодування передбачених нормами законодавства штрафних санкцій. За цими фактами Луцька місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо службових осіб «Луцького комбінату хлібопродуктів №2», запідозривши в їх діях ознаки кримінального правопорушення у вигляді привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Довідково. «Луцький КХП №2» знаходиться у селі Рованці Луцького району. Комбінат ввели в експлуатацію у 1984 році. . Основними напрямки діяльності є приймання, сушіння, очищення, зберігання та відвантаження зерна пшениці та жита (є досвід зберігання ріпаку), а також виробництво борошна пшеничного вищого, першого та другого сортів, борошна житнього сіяного, обдирного, крупи манної, висівок. Виробничі потужності комбінату: елеватор  місткість 72 000 тонн, сушка ДСП-32 – 768 тонн на добу, максимальна пропускна спроможність: приймання тонн зерна на добу – 2 400 тонн, відвантаження тонн продукції за добу - 1 000 тонн. Цех з виробництва борошна –375 тонн/добу готової продукції. Розфасовка готової продукції (2кг, 5кг, 10кг, 50кг).

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром