Що робила у Луцьку міністерка освіти і науки України

11 Березня 2019, 14:58
Робочий візит міністерки освіти і науки України Лілії Гриневич 6333
Робочий візит міністерки освіти і науки України Лілії Гриневич

У Луцьк з робочим візитом приїхала міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич, яка відразу ж відвідала ліцей №27.

11 березня вона оглянула новостворений заклад освіти, поспілкувалася з дітьми та вчителями. Перші розповідали про «куточок настрою» та про те, які слова знають на букву ф, наприклад, Фортугалія, педагоги – про зміни після реформи НУШ.

Міністерку супроводжували очільниця управління освіти Луцькради Зіновія Лещенко, начальниця управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна та заступниця голови Волинської ОДА Світлана Мишковець.

Директор ліцею Віталій Бондар розповів, що Лілія Гриневич приїхала до них, аби поділитися досвідом роботи Нової української школи та поглянути, як ця реформа впроваджується в обласному центрі.

Директор ліцею Віталій Бондар
Директор ліцею Віталій Бондар

Він зауважив, що у їхньому закладі освіти вже є результат, добре оснащені кабінети, хороші вчителі, висококваліфікована адміністрація.

За словами директора, міністерку першочергово цікавила концепція НУШ та освітнє середовище ліцею.

«До цього часу в Україні є школи, де туалет знаходиться на вулиці. Це створює дуже великий дискомфорт. Вважаємо це неприпустимим у ХХІ столітті, де мають бути елементарні умови для того, щоб дитина могла подумати про навчання, а не про те, як задовільнити природні потреби. Для цього у 2019 році ми й передбачили спеціальну субвенцію, зокрема з неї 16, 9 мільйонів прийдуть на Волинську область. Облдержадміністрація подала нам інформацію про 46 закладів, де потрібно зробити та переобладнати вбиральні»,  – сказала Лілія Гриневич.

Міністерка додала, що основним завданням НУШ є розвиток критичного мислення, творчості, емпатії та вміння дитини співпрацювати в команді.

Також вона зауважила, що наразі важливо розуміти, що освітню реформу не можливо освоїти за один рік.

«На ліцей №27 витратили 86 мільйонів гривень, з яких 35 мільйонів – кошти державного бюджету соцеконом розвитку, ще кілька мільйонів – з Державного фонду регіонального розвитку, місто ж вклало 7, 5 мільйонів, а решта – з обласного бюджету. Тобто ми маємо бюджети різних рівнів, але якщо ці зусилля поєднати заради спільної мети, тоді можна її досягнути. Саме тому співпраця в умовах децентралізації і є тим, що забезпечить нам успіх освітньої реформи», – наголосила Гриневич.

За її словами, у ліцеї №27 правильно освоїли кошти.

«У мене надзвичайно приємні враження про цю школу. Очевидно, що їм дуже нелегко, бо їхні класи вже мають більше, ніж по 30 учнів. Вони ще не набрали навіть старшу профільну школу, там діти лише по 9 клас, а вже сьогодні майже повністю заповнена проектна потужність школи. Прогнозую, що якщо не будуть реконструйовані інші школи, то їм доведеться за кілька років робити й другу зміну. Лише ось в цьому їхня проблема. Але зроблена школа на високому рівні», – резюмувала Лілія Гриневич.

2

3

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром