Чи комфортний Луцьк для велосипедистів

06 Березня 2019, 14:36
Фото ілюстративне 2266
Фото ілюстративне

Прийшла весна – на вулицях більшає велосипедистів. Вони – уже норма для Луцька. Але чи Луцьк – нормальний для них?  

«Перший» вивчив велосипедне питання у місті.

СКІЛЬКИ У ЛУЦЬКУ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ? 

У крайньому Велодні, що відбувся у Луцьку у травні 2018 року (див. відео нижче), взяло участь близько 2 тисяч людей на велосипедах. І це далеко не всі, хто є у місті – каже Президент Асоціації велосипедистів Луцька Дмитро Сандалов

«Множте цю цифру на п'ять, як мінімум. Це без урахування дідусів на «Українах», – каже він.

До слова, Велодень у Луцьку організовують з 2007 року. У першому взяли участь лише 15 людей. Та з часом ця акція стала популярною.

ДЕ У ЛУЦЬКУ Є ВЕЛОСИПЕДНІ ДОРІЖКИ?

У Луцьку велосипедні доріжки є лише на найбільших вулицях. Це проспект Волі, Соборності, Відродження та Молоді. Минулоріч додалися доріжки у 55-му мікрорайоні, що за «Там Тамом» – 615 метрів на вулицях Липинського та Кримського.

Загальна протяжність велосипедних доріжок по місту – 6 кілометрів 600 метрів.

Цьогоріч у Луцьку планують зробити велодоріжку на проспекті Волі – в рамках реконструкції вулиці. Зроблять 1 кілометр 514 метрів велодоріжки, з лівого боку, від повороту на Шопена до Київського майдану. 

«При всіх капітальних ремонтах ми робимо велодоріжки скрізь, де є можливість», – запевнив директор департаменту ЖКГ Луцькради Юрій Крась.

ЧИМ НЕЗАДОВОЛЕНІ ЛУЦЬКІ ВЕЛОСИПЕДИСТИ?

Ми поспілкувалися з велосипедистами Луцька і тепер знаємо найбільші проблеми міської велоінфраструктури.

«Клаптиковість». Доріжки не об’єднані єдиним маршрутом. Велосипедист не зможе проїхати ними, ні разу не спішуючись. Часто вони перериваються тротуарами перед великими будівлями, обриваються (на одній вулиці велодоріжка є, за поворотом – уже ні, доводиться їхати проїжджою частиною), чи їх перерізують непонижені бордюри.

Раніше планували прокласти велодоріжки по тролейбусному маршруту №15, втім, цю ідею досі не реалізували.

Одностороність. Наприклад, на проспекті Волі велодоріжка є лише з однієї сторони вулиці. А її ширина не дозволяє безпроблемно розминутися двом велосипедистам. Лише на проспекті Соборності велодоріжки є з обох боків.

Відсутність розмітки. Не всі велодоріжки у Луцьку мають розмітку чи попереджувальні знаки. А саме вони мали б навчити неуважних пішоходів, що «ось по цьому місцю» ходити не можна. Більше того, знак – це ознака «легалізації» доріжки. Адже згідно з Правилами дорожнього руху, «велосипедна доріжка - це виконана в межах дороги чи поза нею доріжка з покриттям, що призначена для руху на велосипедах і позначена дорожнім знаком 4.12».

Брак велопарковок. Далеко не кожен магазин чи інша установа мають біля себе обладнане місце для велосипедів. Тому «двоколісних коней» доводиться прив’язувати до водостічних труб, парканів чи й дерев. 

«Велопарковка з відеонаглядом та охороною додасть торгівельному закладу достатньо багато покупців «із грошима». Може комусь відкрию таємницю, але в нашому місті є велосипедисти, в яких бойовий кінь коштує, як кілька євроблях. І при тому місця для велопарковки треба геть небагато», – пояснює Дмитро Сандалов.

ЯКІ НАЙВАЖЛИВІШІ ПРАВИЛА ВЕЛОСИПЕДНОЇ ЇЗДИ ПО ЛУЦЬКУ?

Правила руху на велосипеді визначені Кабінету Міністрів України в рамках загальних Правил дорожнього руху (Постанова КМУ №1306).  

Згідно з ними, якщо на вулиці є велосипедна доріжка, велосипедисту заборонено рухатись проїжджою частиною.  І навпаки: якщо велодоріжки нема – велосипедист не має права виїжджати на тротуар, а мусить рухатися проїжджою частиною.

Велосипедистам забороняється керувати велосипедом з несправним гальмом чи звуковим сигналом, а в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості - з неувімкненою фарою чи без світловідбивачів на велосипеді.

До слова, не існує офіційних правил, які б забороняли пішоходам ходити по велосипедній доріжці, прокладеній по тротуару. Тож велосипедистам, які нарікають на це, доводиться апелювати хіба до здорового глузду людей, які люблять прогулюватися місцем, де гасають велосипеди.

Коментарі
01 Травня 2019, 02:20
До слова, пішоходи, що пересуваються велосипедними доріжками - це реально дуже велика проблема для велосипедистів! Будьмо взаємоввічливими!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром