У Луцьку незрячі люди розповіли, чим жили минулоріч

04 Березня 2019, 13:58
2034

Луцька міська територіальна первинна організація УТОС провела збори, де підбили підсумки попереднього року та намітили плани на майбутнє.

Звіт правління міської організації УТОС охопив період з 15 березня минулого року і до сьогодні. Озвучили звіт перед присутніми 28 лютого в приміщенні УТОСу.

Перш за все слово взяв голова правління Волинської обласної організації УТОС та Луцького міського первинного осередку Юрій Симончук, який 45 років очолює товариство та дбає за людей, які мають проблеми із зором.

Член товариства Юхим Бортняк, який в спілці трохи менше за Юрія Симончука, а саме 20 років, розповів, що члени спілки завжди підтримують один одного, чим можуть.

«Особисто для мене перевага участі в спілці в тому, що я спілкуюся  з такими як я. Бо ж, розумієте, є люди різні, є такі, які й соромляться навіть через дорогу допомогти перевести незрячого. А тут ми спілкуємось, запрошуємо до себе людей, які нам розповідають багато корисного: про субсидії, про перерахунок пенсій і таке інше… Художньою самодіяльністю займаємось», – зазначив у розмові Юхим Бортняк.

Тим часом делегати проголосували за порядок денний і розпочали роботу зборів.

Зокрема з озвученого звіту стало зрозуміло, що члени луцького УТОСу  прожили насичено 2018 рік. Минулоріч не оминули увагою такі питання, як працевлаштування незрячих, проведення патріотично-виховної роботи, заходи з оздоровлення, творча робота тощо.

Голова комісії з виявлення та працевлаштування слабозорих Лідія Віннічук розповіла, що у 2018 році в товариство вступило 17 людей з проблемами зору,  а за два місяці 2018 року сюди прийшло ще 6 людей.

За цей період вдалось працевлаштувати 16 осіб в господарствах різних форм власності. До слова, роботу з працевлаштування продовжуватимуть й надалі.

Лідія Дороніна розповіла, що її група «33-40 квартал» налічує 120 чоловік. Жінка похвалилась,  що ця група є досить активною і не стоїть осторонь усіляких змагань, співів в церковному хорі, гри у шашки та інших цікавих речей.

Для прикладу лучанка Галина Ройко розповіла, що в шашки грала з малих літ. Не покинула жінка цього заняття й нині, не зважаючи  на свої 59 років та вже слабший зір.

«Граю в шашки часто в «Білій турі» й на сьогодні я грала 35 разів в шашки. В котре буду грати з 1-11 березня на чемпіонаті України з шашок для людей з інвалідністю по зору, який проходитиме у місті Луцьк», – розповіла Галина Ройко яка, до речі, єдина з жінок, хто буде брати участь в цьому чемпіонаті.

Звітуючи, зазначили, що  в товаристві є люди різних вікових категорій: до 35 років – 48 осіб, від 35 до 60 років – 175 осіб, та понад 60 років – 268 осіб.

У луцькому УТОС зауважили, що чимало  молодих людей з проблемами зору воліють закритись в своїх оселях разом з озвученими гаджетами, комп’ютерами та планшетами, вважаючи УТОСи – пережитками минулого. Втім люди, які стали членами товариства кажуть, що живе спілкування – це найкраще для них.

28-річна Зінаїда Шумчук є головою молодіжної комісії та групоргом,  де є 12 людей до 35 років, семеро з яких працюють.  Вона переконана, що незряча молодь теж може жити активним та насиченим життям, а не сидіти вдома.

«Тут (в товаристві – ред.) є оптимістичний настрій, люди підтримують, можна корисно проводити час. Ось я, наприклад, в хорі співала. Я постійно обдзвонюю людей на якісь свята і кажу, що можна кудись вийти та цікаво провести час»,– мовила Зінаїда Шумчук.

Неприємним моментом на якому закцентували увагу, стало припинення існування хору, який до цього проіснував 40 років та був знаменитим не лише в Україні, а й за її межами. Втім в товаристві мають надію, що невдовзі цей хор відновить своє звучання.

Не оминули увагою і проблеми, які залишились в УТОСу не вирішеними й до сьогодні – досі не зробили перехід з вулиці Шевченка до УТОС. Коштів в бюджеті міста на це не передбачили. Відтак незрячі змушені й надалі ходити попід стінами інфекційної лікарні, витираючи їх своїм одягом,  іноді розбиваючи коліна та наражаючи себе на небезпеку у вигляді автівок, які заїжджають туди припаркуватись.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром