Як у Луцьку відкривали пам'ятну дошку на місці колишньої чеської школи

03 Березня 2019, 13:20
відкриття пам'ятної дошки 2867
відкриття пам'ятної дошки

Наше місто завжди було мультинаціональним. Тут мирно співіснували, розбудовували Луцьк разом з українцями й поляки, чехи, караїми, євреї, росіяни, німці, роми. Представники різних національностей залишили слід в історії нашого краю. Одними з них були чехи, які почали переїзджати на Волинь ще у ХІХ столітті. Вони купували тут землю, оселялися й розвивали власну справу.

Про це пише на сайті Луцької міської ради.

Нащадки чехів й досі проживають на Волині й, зокрема, у Луцьку. Аби не втрачати свою ідентичність вони об'єдналися у Волинське обласне товариство чехів “Matice Volyňská”, яке утворене у далекому 1991 році. Нині товариство налічує близько 100 осіб. Його представники беруть активну участь у житті луцької громади.

Однією з важливих подій у житті чеської громади на Волині було будівництво на початку 20-х років XX ст. чеської школи в Луцьку. Функціонувала вона з 1929 до 1939 року. Нині у приміщенні колишньої чеської школи розташований Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти. «Чеська Матіце школьська» була не лише навчальним закладом. Вона стала уособленням колись залишеної Чехії, символом далекої Батьківщини, чеського духу.

І от сьогодні на приміщенні колишньої чеської школи відбулося відкриття пам'ятної дошки. Участь у заході взяли секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек.

«Сьогодні ми всі разом відкриваємо меморіальну дошку на стінах колишної чеської школи. Для представників товариства це важлива подія. Це нагадування про ваше історичне коріння, зв'язок з колишньою Батьківщиною. Так сталося, що ваші предки у пошуках чогось нового приїхали на Волинь і тут оселилися. Вони принесли до нас свою культуру, свої традиції. І ми раді цьому, адже ми перейняли щось нове для себе. Луцьк завжди був інтеркультурним. Тут проживали представники різних національностей, які зробили свій неоціненний вклад у його становлення», — сказав Григорій Пустовіт.



Привітав присутніх з сьогоднішньою подією й Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, який зауважив, що у другій половині ХІХ століття на Волині був сприятливий інвестиційний клімат. Чехи купували тут землю й розвивали власну справу. Згодом школу у Луцьку відкрили.




За словами Павела Пешека, дуже добре, що у Луцьку діє культурне товариство чехів і вони активно бережуть свою історію й традиції. Він наголосив, що Генеральне консульство Чеської Республіки підтримуватиме й надалі усі їхні ініціативи й проекти.



Також сьогодні член Волинського обласного товариства чехів «Matice Volyňská» та викладач Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Світлана Шульга презентувала для присутніх книгу «Чехи в Західній Волині: від оселення до рееміграції». За її словами, у цій монографії намагалися охопити усі віхи життя чехів у нашому краї.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром