У Луцьку розгорнули унікальну виставку вишивки

02 Вересня 2015, 09:11
2529

У  Волинському краєзнавчому музеї демонструють експозицію Ірини Стравінської «Дивосвіт вишивки».

Молода майстриня Ірина Стравінська подарувала можливість лучанам ознайомитися з її творчістю – унікальним «хрестиком». В чому його унікальність? На відміну від традиційного він неймовірно маленький – 110 «хрестиків» на одному квадратному сантиметрі – ідеться на сайті музею.

 Більшість робіт містять понад 100 тисяч «хрестиків», мозаїчно поєднують більш як сто кольорів та відтінків ниток. Це – копітка, наполеглива праця, яка потребує, старанності, самовіддачі, тривалого часу; в результаті – народжується шедевр. Майстриня розповідала, як одного разу її виставку відвідали дві жіночки старшого віку, які самі тривалий час захоплюються вишивкою. Вони довго не могли повірити, що це хрестики – нарешті, уважно роздивившись роботи з обох боків, визнали, що ті дійсно вишиті хрестиком.




 

Створення однієї картини займає від кількох тижнів до кількох місяців. У середньому Ірина використовує для однієї кольорової роботи близько 200 відтінків кольорів. Багатьох вражає те, що, зі слів авторки, її чорно-білий автопортрет вишитий 59 відтінками ниток. Найбільша з робіт – «Благовіщення» – складається з 140 тисяч хрестиків. Це одна з перших робіт авторки. Тоді Ірина ще не розробляла схеми самостійно, тож витратила чимало часу на пошук готової. Майстриня народилася на Благовіщення, тому ця робота для неї має особливе значення.

Загалом у музеї експонують майже 50 робіт вишивальниці. Вона неодноразово брала участь у виставках: у Кременецькому краєзнавчому музеї, будинку-музеї Юліуша Словацького, готелі «рейкарц» у Почаєві, палаці «Березіль» у Тернополі, Львові, Києві, Рівному та інших. Її творчість гідно оцінили. У 2010 році вона отримала посвідчення «Майстер художньої вишивки», має нагороди, подяки. Вишиванками Ірини захоплюються не тільки в Україні. Її роботи знають також і в Польщі, Франції, Італії, Канаді, США. Вона постійно вдосконалює свою майстерність, використовує комп’ютерні технології для створення схем до своїх полотен, шукає нові джерела натхнення. Але основні інструменти – це голка, нитки та її тендітні руки, які й створюють шедеври. Тільки те, що створене власними руками, від душі, за покликом серця, знаходить відгук в інших людей.

За участі майстрині 3 вересня о 12:00 годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудется презентація цієї унікальної виставки.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром