Лесі Українки-Кривий Вал: на розі вулиць з’явився загадковий камінь

09 Вересня 2016, 11:26
3462 Джерело: volyn24.com

У Луцьку на розі вулиць Лесі Українки і Кривий Вал встановили камінь, на якому позначено, що на цьому місці колись проходила межа міста.

На табличці, прикріпленій на пам’ятному знакові, йдеться: «Тут у 16-18 століттях проходила границя міста Луцька та стояла «Нова міська брама» - північний в’їзд до міста, розміщений в його оборонних валах», пише «Волинь24».

Встановлення цього каменя передбачене проектом реконструкції вулиці Лесі Українки. Автор ідеї – архітектор Олександр Балан.

Як йдеться в поясненні до реконструкції вулиці, ідея встановити камінь з’явилася, «враховуючи історичну складову пішохідної зони».

Пам’ятний знак встановили на місці розміщення у 15-17 століттях «Нових» в’їздних воріт на валах міста. Власне вулиця Кривий Вал отримала свою назву, як така, що проходила вздовж границі міста того часу, по абрису оборонних валів. 

«Наявність таких історичних елементів разом з вже існуючою та запроектованою міською скульптурою зробить пішохідну зону більш цікавою», - вважають архітектори. 

Композицію пам’ятного знака невдовзі мають доповнити мідні пластини, які умовно позначатимуть «пунктиром» межу міста. 




Так виглядав камінь у проекті реконструкції вулиці:





 

Коментарі
09 Вересня 2016, 14:45
На міських вулицях, а надто на туристичних маршрутах повинні бути иакі речі. Інформаційно Не " придумані-городжені" якісь макети незрозумілі... Стильна таблиця- навіть орнамент по краю- зубці Луцького замку. Молодці. Шкода щоу Заповіднику таких"родзинок" обмаль!
09 Вересня 2016, 16:01
Вже тоді існував Бернадинський монастир, а монастирі та інші святині не будували перед брамою.... Історики блін...(((
09 Вересня 2016, 16:21
Вулиця Кривий Вал- Для істориків!
09 Вересня 2016, 16:50
Бред.
09 Вересня 2016, 18:46
Вот чітаю Ваши "містечковиє історіі" типа "про камень и ваабче"- і віжу - только 2-(два) человека у вашем городке таки имеют мазги. Но списсфическиє! ПаЄтеся Леся- пишет класно, жєстко, зло... ЗЛО- но єто ведь- же зло... При всем неоспоримом интелекте- нужен музчина. Негайно. Музчина- он виличит! Желаєм- Чтоби ВСЕ!!! Ігорьок наш- зберегатель,(Типа) - Головной Зберегатель городка- Так єсли єму плохо, значит у Городе все путем. Вот все єти селюки, каториє тут і сейчас имеют нахабство ЖИТЬ- Мерзота і дибіли, что покалечили єтот аграрний гогодок. Меня таки сводили на "єкскурсию- праменад" к дому Главного зберегателя. Так оно ЗБЕРЕГАЄТ!!! В таки в натуре ДА! Двор не падметался лет- 30-40- и УЖЕ АРТЕФАКТ! минимального не било тоже гдето так... Ног єто не ужас. Старий город і не такоє відел! от Єто- учит всех хояєв- хозяйствовать, архитекторорпв- кампазициі-(типа) - будівельніков- будувать, подмітальніков- падмітать! Но как говорил Вовочка- "... і єті люді забороняют мне колупатся в носу!!!..."
09 Вересня 2016, 19:34
На раздорожье камень стоит, а на камне том написано, а за камнем накакано...
10 Вересня 2016, 10:12
На камені потрібно поставити фігуру св, Ігора захисника міста
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром