Чому батьки далі платять за мийні засоби для дитсадків?

09 Вересня 2016, 10:45
3677 Джерело: facebook.com

Луцька міська рада виділила з міського бюджету 142 тисячі гривень на засоби гігієни для дошкільних закладів міста, проте батьки скаржаться, що досі викладають на це гроші з власних кишень.

Начальник управління освіти Олег Гребенюк каже: «надіємось, що цього на трішки вистачить». Про це пише ІА Волинські новини.

І справді, попри новацію, батькам луцьких дошкільнят надалі оголошують списки покупок, які необхідно зробити для дитячого садка. Цікаво, що у переліку речей – ті ж мийні засоби, на які виділили кошти з бюджету.

Що думають батьки з приводу забезпечення навчальних закладів необхідними засобами та яким бачать альтеративне вирішення цієї проблеми, - про це та інше дізнавались журналісти ІА Волинські Новини в рамках проекту «Соромлюся запитати».

Нагадаємо, інформація про закупівлю мийних засобів з’явилась 30 серпня на сторінці управління освіти, в стрічці новин сайту Луцької міської ради, та на сторінці міського голови Миколи Романюка у мережі Фейсбук.

Цього року міська влада вперше за останнє десятиліття знайшла гроші на забезпечення дошкільних закладів засобами особистої гігієни. Між тим, окремі завідувачі луцьких ДНЗ, очевидно за звичкою, включили мийні засоби до списків обов’язкових покупок, які повинні зробити батьки для потреб дитячого садка. Цю тему дуже активно обговорювали як користувачі мережі Фейсбук, так і батьки дошкільнят між собою.

Мама Катерина, яка цьогоріч вперше веде сина у ДНЗ № 3, розповідає, що на батьківських зборах піднімалося питання щодо переліку необхідних речей, які потрібно мати малюку з собою. Зі слів мами, зокрема це мило, туалетний папір, вологі серветки тощо.

«Я не проти принести мило і туалетний папір своїй дитині, але чому батьки повинні це робити, якщо на такі потреби виділили кошти з міського бюджету? Якщо мийних та гігієнічних засобів не вистачає, то навіщо робити піар-кампанію і звітувати про те, що на ці речі витрачені кошти платників податків?», - ставить питання працююча мама, яка виховує дитину сама.

Мама Тетяна надала журналістам список покупок, який отримала в ДНЗ№ 10 під час батьківських зборів напередодні 1 вересня.

Жінка розповідає, що в групі - 30 дітей, кожній дитині батьки купують мило та засоби для прання мінімум раз в півроку.

«Це ж цілий рік можна коври прати у всьому садочку! Куди йдуть батьківські гроші?!», - обурюється жінка.

Мама Ольга, яка також висловила своє обурення Район.Луцьк, каже, що виділяти 11 гривень на дитину з міського бюджету – сором. До того ж, жінка надала редакції ось такі «папірці щастя», які видають батькам у дитсадках:




Інтернет-спільнота також не залишалась осторонь теми забезпечення садочків гігієнічними засобами. Користувачі мережі Фейсбук скаржилися меру на те, що завідувачі дошкільних закладів переконують батьків у тому, що того, що виділила міськрада - недостатньо. Натомість, далі просять у батьків придбати мийні засоби для своєї дитини самотужки.



Батьки пропонують запровадити прозору систему обліку, аби громадськість мала конкретні важелі впливу на керівників ДНЗ.

Журналісти  поцікавились у начальника управління освіти Луцької міської ради Олега Гребенюка, чи достатньо 142 тисячі гривень для забезпечення потреб усіх луцьких ДНЗ на рік, адже це виходить приблизно 11 гривень на дитину.

«Звичайно ні. Але це і не є остаточна сума, яка виділяється на весь рік. Ці 142 тисячі гривень виділили, аби дитячі садочки були готові розпочати навчальний рік. Ми надіємось, що цього на трішки вистачить».

Те, що деякі вихователі та завідувачі і далі збирають з батьків кошти на те, чим їх забезпечила держава, Олег Гребенюк назвав «непотрібною ініціативою».

«Ми рекомендували усім завідувачам ДНЗ вивісити на стендах весь перелік гігієнічних засобів, які були виділені на садок. Щоб батьки були в курсі і подібних інцидентів не траплялося», – резюмує чиновник.

Проте на питання журналістів про наступне виділення коштів на потреби навчальних закладів Олег Гребенюк відповісти не зміг.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром