Поляки звітували про якість життя лучан

08 Вересня 2016, 09:13
2288

У жителів найбільше проблем із місцями для паркування, якістю води, особами з алкогольною та наркотичною залежністю, наявністю місць у дошкільних навчальних закладах та сортуванням сміття.

«Слабкі місця» нашого міста обговорювали під час презентації матеріалів дослідження в рамках проекту «Український самоврядно-громадський стандарт» у середу, 7 вересня.

Проект реалізували за підтримки фонду менеджерських ініціатив міста Любліна. Завданням «Українського самоврядно-громадського стандарту» є ознайомлення лучан із польським досвідом та залучення громадян до управління міста Луцька.

«Ідеальною моделлю управління містом є модель участі. В цій моделі не закладається, що працівники апарату будуть менеджерами і будуть точно знати, що робити. Але в цій моделі ми віддзеркалюємо спосіб правління та досліджуємо потреби мешканців. На основі цих потреб ми створюємо проекти, які Європейський Союз може фінансувати», - розповідає експерт фонду менеджерських ініціатив міста Любліна Кшиштоф Лонтка.

Першочергово, експерти фонду Кшиштоф Лонтка і Тетяна Мирович відзвітували про якість життя громадських послуг, які надаються мешканцям міста Луцьк.

Дослідження провели у вигляді інтернет-анкетування. На участь у ньому зголосилися всього 100 лучан.

Справи, які не вимагають термінового втручання і були найкраще оцінені містянами: робота офіційного сайту міської ради, доступність приміщень міської ради для обслуговування мешканців, тобто робота ЦНАПу, функціональність приміщень дитячих садочків та шкіл міст і районів. Високу оцінку від лучан отримала робота місцевої поліції.

Найбільше проблем у місті із місцями для паркування, якістю води, особами з алкогольною та наркотичною залежністю, наявністю місць у дошкільних навчальних закладах та сортуванням сміття.

Кшиштоф Лонтка запропонував обговорити проблеми міста під час презентації. Він розповів, що якість води у Рівному вища, згідно з анкетуванням.

«З яких причин у Луцьку вода гірша?», – запитав експерт.

«Водопроводи в поганому стані, жорстка вода, часті аварії на водогоні, відсутність гарячої води, якість води залежить від мікрорайону», - висловлювали думки присутні.

Щодо місць у садочках, то Кшиштоф Лонтка запропонував орендувати приміщення.

«Ми не будемо будувати, беремо приватне приміщення в оренду і робимо садочок. Так ми вирішимо проблему за 1 рік і будемо давати заробляти підприємцям», - констатував експерт.

Також обговорили проблему відсутності центру для алко- та наркозалежних.

«У Луцьку 80% правопорушень скоюють в стані алкогольного сп’яніння», – зауважила речниця патрульної поліції Ольга Бузулук.

З необхідністю наявності соціальних служб, які допомагатимуть таким людям, погодились і польські експерти.

Крім цього, у міській раді обговорили проблеми сортування сміття та недоцільність спілкування міської ради та лучан за допомогою петицій. Кшиштоф Лонтка розповів, що не завжди найважливіші проблеми міста набирають потрібну кількість підписів, тому систему спілкування міської ради та лучан потрібно змінювати. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром