Луцьк відвідали представники Місії ОБСЄ

26 Лютого 2019, 18:05
3486

 Відбулася зустріч секретаря міської ради Григорія Пустовіта з представниками Місії зі спостереження за виборами Президента України 2019 Організації з безпеки та співробітництва в Європі/ Бюро демократичних інститутів і прав людини.

Захід відбувся у вівторок, 26 лютого, – пишуть на сайті Луцької міської ради.

У спілкуванні взяли участь довгостроковий спостерігач місії зі спостереження за виборами Президента України 2019 ОБСЄ, громадянка Німеччини  Бріджіт Хойєр, довгостроковий спостерігач місії зі спостереження за виборами Президента України 2019 ОБСЄ, громадянин США Роберт Жиллє, начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Вікторія Гомонець, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Наталія Гальченко, начальник організаційного відділу Олена Барська.

6 лютого  розпочала роботу Місія ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України 2019. До її складу увійшли 17 експертів з 13-ти країн-учасниць. Центральний офіс Місії знаходиться у Києві.

13 лютого Центральна виборча комісія зареєструвала 90 офіційних довгострокових спостерігачів ОБСЄ. Триває набір короткострокових спостерігачів, кількість яких складе 750 осіб. Представники Місії оцінюють виборчі процеси в Україні на предмет відповідності міжнародним зобов’язанням, принципам демократії і національного законодавства України.

Бріджіт Холлє розповіла, що основна мета перебування у Луцьку – спостереження за підготовкою та проведенням виборів Президента України у Луцьку та у Волинські області. Представництва Місії ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента України розташовані у кожній області України.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт відзначив, що такі зустрічі завжди є цікавими та пізнавальними.

«Україна є відносно молодою демократичною державою, тому ми повинні зробити усе можливе, аби уникнути усіляких порушень виборчого законодавства. Ми бачимо, що порушення виборчих законів, відсутність демократичних норм проведення виборчого процесу стримує розвиток держави. Країни, які прийняли для себе демократичні правила, як обов’язкові, успішно розвиваються. Тому докладемо усіх зусиль, аби виборча кампанія 2019 відбулася чесно, прозоро, без порушень. Як орган місцевого самоврядування, Луцька міська рада має безпосереднє відношення до організації виборчого процесу. Видали чотири розпорядження і два доручення, що стосуються проведення виборів. У нашому місті створили 83 виборчі дільниці. З них 74 – на постійній основі, 9 спеціальних виборчій дільниць та 1 на тимчасовій основі (Луцький слідчий ізолятор). Окружній виборчій комісії надано приміщення одного із професійно-технічних училищ. Для проведення розширених нарад члени комісії можуть використовувати сесійний зал міської ради. На жаль, не усі виборчі дільниці в Луцьку обладнані пандусами, але у рамках Програми доступності міста до потреб осіб з інвалідністю ми поступово вирішуємо цю проблему. Відповідно до законодавства України, службовці органів місцевого самоврядування не мають права буди членами виборчих комісій, спостерігачами, поводити агітаційну роботу, тримати агітаційну продукцію на робочому місці»,  – зауважив Григорій Пустовіт.

Також він додав, що для розміщення агітаційної продукції у Луцьку є спеціально відведені для цього місця – 26 великих інформаційних тумб, дошки оголошень у житлових будинках. Реклама на білбордах та сітілайтах проводиться на платній основі. Також у Луцьку є спеціально відведені місця для розміщення агітаційних наметів.

Представники ОБСЄ також цікавилися, як реалізовуватимуть своє виборче право внутрішньо переміщені особи. За словами Наталії Гальченко, у Луцьку нараховують близько тисячі внутрішньо переміщених осіб. Вони мають можливість взяти участь у виборах Президента України. Для цього застосовується процедура тимчасової зміни місця голосування. Аби скористатися цим правом, виборець повинен прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців для заповнення відповідної заяви, при собі мати паспорт. Варто зазначити, що чимало внутрішньо переміщених осіб вже інтегрувалися у громаду міста, придбали власне житло.

Як зазначила Олена Барська, кожна виборча дільниця забезпечена необхідною оргтехнікою – комп’ютерами, засобами зв’язку. Окрім цього, виборчі дільниці забезпечені аптечками, канцелярією та іншими необхідним речами. За кожною дільницею закріплена відповідальна особа з числа працівників міської ради, яка здійснює моніторинг цих приміщень. Дільниці розпочнуть свою роботу після 12 березня.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром