Що у Луцьку волонтери роблять за 300 гривень, а влада за 38 тисяч

31 Серпня 2015, 13:20
2810

Як у Луцьку розмалювали в'їздні знаки.

Міська рада напередодні Дня Незалежності і Дня міста взялася за фарбування в’їзних знаків у яскраві кольори. Оновити вирішили два знаки – на в’їзді з боку Дубна та Рівного. Крім того, підфарбувати вирішили карту, що розташована поряд із «рівненським» знаком. У департаменті ЖКГ повідомили, що попередній кошторис запланованих робіт – 38 тисяч гривень, пише Комунальний патруль.

На шести в’їздах до 900-річчя Луцька 30 років тому спорудили бетонні знаки з назвою міста. Досі півтораметрові літери «Луцьк» були пофарбовані у білий колір, та у 2013 році традицію змінили. Наприкінці червня того року невідомі ентузіасти розфарбували знак, розташований при в’їзді в місто із боку Ковеля. Контури літер «обвели» різними кольорами: Л – червоним, У – блакитним, Ц – зеленим, Ь – жовтим, а К – синім.

«Ми не мали на меті щось руйнувати чи паплюжити. Просто хочемо, щоб місто стало яскравішим!», – так пояснили свої дії активісти в анонімному листі, який разом із фотографією свого «шедевру» надіслали на електронну скриньку одного із волинських видань.

Через п’ять днів кольоровим став бетонний «Луцьк» із боку Ківерців. Цього разу активісти-аноніми пояснили журналістам, що збиралися більш вигадливо розмалювати літери, та не пощастило. «Цей знак був у поганому стані, стара фарба відлущувалася, тому покреативити не вдалося. Зізнаємося, що хотіли зробити візерунок на буквах», – пояснили «художники».

Ентузіасти розповіли в анонімному листі, що щоразу витрачають на фарбу та інструменти близько 300 гривень, тому хочуть, щоб місто оцінило їхню діяльність.

Оцінку міської влади важко назвати позитивною, адже міський голова Микола Романюк назвав такі дії невідомих «гарним, але – хуліганством».

«Я бачив фото лише в інтернеті. Мені подобається сам підхід. Але я вважаю, що це хуліганство. Усе треба робити з дозволу, а не так, як кому збреде в голову. Сам підхід гарний, немає питань. Але можна було звернутися до міської ради і сказати, що є така пропозиція», – зазначив Микола Романюк.

Проте невідомих патріотів міста і прихильників яскравого життя така позиція міської влади не спинила. У липні було розмальовано в’їзні знаки з боку Львова, Володимира-Волинського та Дубна, а в серпні дійшла черга і до «рівненського» знака.

«Львівський» «Луцьк» отримав у забарвленні різнокольорові геометричні фігури. «Усі знають, що Львів – це мистецьке місто. Розмалювавши в’їзний знак, наче вітраж, ми передали своєрідний привіт сусідньому обласному центру. Тепер усі, хто їхатиме до Луцька з боку Львова, усміхатимуться, минаючи цей знак. Ще дорогу на Львів зробили б такою гарною, як тепер наш в’їзний знак, то взагалі було б чудово», – зазначили активісти. А також повідомили, що цього разу використовували світловідбивальну фарбу, тому знак буде світитися вночі.

В’їзний знак на володимирському напрямку став першим патріотичним: чотири літери розмалювали в кольори державного прапора, а м’який знак стилізували під герб Волинської області. Свій вибір активісти пояснили тим, що з цього напрямку до Луцька їдуть іноземці, тому важливо показати гостям, де вони перебувають.

Коли дійшла черга до «дубнівського» знака, рух із розмальовування назви міста набув популярності й до специфічного мистецтва почали долучатися місцеві жителі. Як розповіли активісти, із цим знаком вони мали найбільше мороки, адже літери були не пофарбовані, а побілені. Розфарбували їх цього разу у смужку, адже дубнівський напрямок асоціюється з фортецею та лицарськими прапорами.

Останньому «рівненському» знакові дісталися національні орнаменти в стилі українського вишитого рушника. «Малювали чотири години – до 6 ранку. Заздалегідь спеціально підготували трафарет. Це подарунок лучанам на День міста», – розповіли журналістам ентузіасти-художники.

Тодішній головний архітектор Луцька Юрій Казмірук публічно обурився з такої ініціативи. За його словами, ці літери мають офіційний статус в’їзних знаків до міста, а тому свої дії активісти мали б узгодити з міською владою.

Крім того, архітектор зазначив, що знаки розробляли і встановлювали відповідно до погодженого проекту. Тобто вони мають автора і на них поширюється законодавство про авторське право. Мовляв, тільки автор має право вносити корективи, або ж автор має дати дозвіл на зміни.

«Чи воно стало ліпше? Стало канарковіше, напевне. Я собі так вважаю. Але то є такий правовий нігілізм. Не можна давати собі право втручатися в такі речі. Якби він був задуманий в такій іпостасі, я нічого особисто не мав би проти», – сказав Юрій Казмірук. – Можливо, пересічному громадянину воно подобається. Канаркове, гарне, яскраве, кольорове. Але з іншого боку, оця безкарність створює прецедент і породжує думку, мовляв, чому би ще щось не розмалювати? Навіть якщо й виникла така гарна ініціатива, то потрібно було її проініціювати, отримати згоду міської влади і таким чином внести корективи», – зауважив посадовець.

Від слів міська влада незадовго перейшла до діла. Комунальники перефарбували в’їзні знаки назад у біле.

«Ці знаки перебувають на балансі нашого департаменту, – пояснив такі дії директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради Іван Кубіцький. – І щороку до свят ми їх оновлюємо – штукатуримо й підбілюємо фарбою. Звісно, вони гарно розмальовані, але ми мусили те діло зробити, бо ж готуємося до свят. А якщо невідомі ентузіасти мають бажання знову розмалювати ці в’їзні знаки, то нехай, ми не проти».

Депутат міськради Олександр Пиза обурився такими діями чиновників і надіслав запит, аби дізнатися ім’я «героя», який дав вказівку замалювати розфарбовані ентузіастами в’їзні знаки у Луцьк, а також – скільки це коштувало міському бюджету.

Лучани, яким сподобалася ідея кольорових в’їзних знаків, недовго чекали із відповіддю комунальникам. Озброївшись синьо-жовтою фарбою, активісти «Фундації регіональних ініціатив» розмалювали знак на в’їзді з Рівного у колір державного прапора.

Затим ініціативу виявили ультраси футбольного клубу «Волинь». Лучани Олексій Лопанов і Тарас Третяк, купивши дві банки фарби й розчинник, за кілька годин розмалювали два в’їзні знаки до Луцька – на вулицях Львівській і Володимирській. Як розповіли хлопці, на матеріали пішло 75 гривень: вистачило по літру синьої і жовтої фарби, плюс розчинник.

Невдовзі патріотичне «обличчя» отримав в’їзний знак на вулиці Ковельській. Проте цього разу літери розфарбували у червоно-чорний візерунок-вишиванку, а підставку зробили синьо-жовтою. Ініціатори – «Автомайдан України».

«Ківерцівський» знак цього разу став «бандерівським»: його розмалювали у червоно-чорний колір.

Не вдалося побороти – вирішили очолити. За таким принципом вчинила міська рада цього разу напередодні Дня Незалежності і Дня міста та взялася й собі за фарбування в’їзних знаків у яскраві кольори.

Оновити вирішили два знаки – на в’їзді з боку Дубна та Рівного. Крім того, підфарбувати вирішили карту, що розташована поряд із «рівненським» знаком. У департаменті ЖКГ повідомили, що попередній кошторис запланованих робіт – 38 тисяч гривень.

Знаки в кольори прапора розмалювали працівники ЖКП № 3. Як зазначив директор підприємства Руслан Юлдашев, літери також покрили морозостійкими сумішами. А на карті розмалювали основні об’єкти міста: Замок Любарта, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Волинський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка, головні готелі тощо.

За словами активістів, аби повністю покрити фарбою всі літери, найоптимальніше купити по п’ять трилітрових банок жовтої і синьої фарби. «Одна така ємність коштувала близько 250 грн, проте у «Новій лінії» радо підтримували таку ініціативу і давали хорошу знижку», – пригадав один з ініціаторів, погодившись, що 38 тисяч гивень – це надто роздуті витрати.

Коментарі
03 Вересня 2015, 01:52
О так і витрачають кошти громади!!! На що нам така влада яка тільки знає табличку ділення?!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром