Стіни луцьких будинків прикрашають патріотичними і тематичними графіті

31 Серпня 2015, 11:54
6891

Раніше митці стріт-арту переважно творили на околицях міста, щоб не дратувати владу й городян, тепер малюнками на стінах прикрашають будинки на центральних вулицях.

Козак із булавою, молодиця у віночку, кіт-пірат, равлик, який нікуди не поспішає, та інші цікаві сюжети стали темами графіті, яких усе більше з’являється у Луцьку.  Напередодні Дня Незалежності нову роботу представили на головному проспекті Волі. Місцевий художник Андрій Присяжнюк і лучанин Сергій Радкевич, який мешкає та працює у Львові, зобразили тризуб заввишки у чотири поверхи. Хлопці два тижні трудилися під палючим сонцем, аби завершити арт-об’єкт до Дня прапора й 930-річчя Луцька. 

"Молоді вуличні художники і раніше приходили до нас, приносили ескізи своїх ідей, розповідали, що вони хочуть зобразити, – розповідає Тарас Яковлев, перший заступник міського голови. – Якщо малюнок вписувався у концепцію прикрашання міста, отримував погодження головного архітектора, то міськрада долучалася до проекту. По можливості забезпечували митців матеріалами, при потребі давали машину-вишку. Більш системно до появи графіті на стінах будинків підійшли у рамках фестивалю «Art Territory – територія творців», що пройшов у травні. Було намальовано три великі полотна в центральній частині міста. Художників забезпечили фарбами і спецтехнікою. Після цього творці стріт-арту активізувалися, зрозуміли, що влада підтримує вдалі ініціативи, покликані зробити наше місто чистішим, яскравішим, оригінальним".

Художник Андрій Присяжнюк, більш відомий під псевдонімом And Error, ідею намалювати масштабний Державний герб України виношував близько двох місяців. Він звернувся до міського голови Миколи Романюка, представив ескіз і отримав схвалення керівника міста. Для реалізації цього проекту обрали фасад будинку на проспекті Волі, 20.

"Місце для графіті було вибрано не випадково. Цей будинок розташований у сквері навпроти гімназії №4, у якому в минулому столітті було старе міське православне кладовище, де поховані герої визвольних змагань 1917–1921 років, – зауважує міський голова Микола Романюк. – Це графіті – одночасно і мистецтво, і данина пам’яті всім, хто загинув за свободу і незалежність нашої держави".

Міський голова надав особисті кошти для закупівлі фарби, частину робіт профінансувало підприємство «Едельвіка», ще 50 літрів фарби і 65 літрів колорантів безоплатно надало підприємство «Caparol Україна». Фінансово допомогли керівники ринку «Шанс» і ринку на ЛПЗ. Також автор організував збір коштів у соцмережах. Працівники ЖКП №3 до початку малювання заштукатурили й порівняли стіну. Машину-вишку для виконання робіт надавали жек і КП «Луцьке електротехнічне підприємство «Луцьксвітло». Тарас Яковлев тримав забезпечення художників машиною на особистому контролі, звертався до керівників підприємств, аби якнайшвидше підганяли спеціалізований транспорт.

"Мені здається, робота вийшла чудова. Важко уявити щось інше на цьому місці, – каже Тарас Яковлев. – Ми переймаємо французький досвід, де на багатьох будинках і парканах зображені різноманітні графіті. Луцькі підлітки люблять на стінах, у дворах понаписувати фарбою якісь дурниці. Треба було знайти вихід із цієї ситуації. Запропонували такі критичні зони довести до ладу вуличним художникам, які мають своє особливе бачення, як перетворити сірі чи забруднені стіни на привабливі мистецькі об’єкти".

У міському бюджеті не передбачені гроші на такі проекти. Однак міська влада знаходить спонсорів, які допомагають із закупівлею фарб. Ще художники попросили облаштувати у місті арт-простір, де юні таланти могли би навчатися, більш досвідчені – вдосконалювати свою майстерність.

Партнер Луцькради, бізнесмен Андрій Покровський, зголосився на території торгово-розважального комплексу «Сіті Парк» збудувати три стіни і віддати їх у користування графітчикам. Графіті Луцька завдяки старанням місцевого ІТ-кластеру вже з’явилися на всесвітній карті Google Art Maps. У відділі туризму і промоції міста розробляють веломаршрут, який би проходив через усі арт-об’єкти. Не виключено, що скоро стильні настінні малюнки стануть упізнаваними і їх зображатимуть на сувенірній продукції Луцька.  

"Хочеться, аби хлопці, які псують зовнішній вигляд будинків та зупинок, приходили до таких майстрів, як Андрій Присяжнюк, і навчалися мистецтву графіті, – підсумовує Микола Романюк. – На жаль, міська влада змушена витрачати кошти з бюджету на очищення фасадів від написів і малюночків, нанесених горе-райтерів. Ці кошти можна було б спрямувати на інші цілі, зокрема й на створення патріотичних графіті".

Юлія КОВАЧ, "Сім'я і дім"

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39