У селі в Луцькому районі громаді довелося зрізати замки, щоб потрапити в церкву

17 Лютого 2019, 16:42
Свято-Успенський храм в селі Озеряни (фото зроблене в серпні 2017 року) 7550
Свято-Успенський храм в селі Озеряни (фото зроблене в серпні 2017 року)

У селі Озеряни Луцького району, де напередодні громада ухвалила рішення про перехід в Православну церкву України, жителям довелося зрізати замки на вхідних дверях Свято-Успенського храму, аби отримати доступ до будівлі церкви.

Це трапилося 15 лютого, — повідомляє «Волинь Online».

Нагадаємо, 10 лютого в двох селах Луцького району — Шепель та Озеряни — громади одноголосно заявили про те, що зробили вибір на користь Православної церкви України.

Натомість в УПЦ МП заявили, що храм «осквернили». 

«15 лютого на свято Стрітення, після  п’ятої години вечора, прихильники новоствореної церкви з прапором знову прийшли до храму, де зібралися зрізати замки. На всі вмовляння священика не робити цього та різні доведення, що ця церква і є українською, а не московською, лунали крики особливо тих людей, які дуже рідко відвідували богослужіння. На зібрані була присутня поліція, та на дії рейдерів ніяк не реагувала. Головна активістка Ірина Оксенюк проголосила, що вони склали акт про те, що священик не дає їм ключі і підписалися під ним, тому «мають право» зрізати замки. Зірвавши замок (болгарку використав Андрій Хома), увійшли до храму. Не зупинило їх навіть і свято. Увійшовши до храму, активісти зробили «ревізію» та разом з тим осквернили храм – ходили у вівтарі», — йдеться в заяві волинської єпархії УПЦ МП.

На це Ірина Оксенюк згодом відреагувала такими словами:

«Чому ж ви не пишите, що храм стоїть на території села і громада має повне право розпоряджатися свої майном. Збори селян за місцем проживання (а не територіальні) дійсно проходили в клубі, щоб не допустити сутичок із привезеною підтримкою. Чи може о. Петро хотів красиву картинку для своїх журналістів.

Так от, коли жителі села одноголосно проголосували за перехід громади в ПЦУ і отримали клір, просили по-доброму священика віддати ключі від храму. Отримавши відмову громада вирішила діяти, склавши відповідний акт, який підписало більш як 50 людей».

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ

«Лише тоді зрізали замки і зайшли до храму. У вівтар заходили лише чоловіки. Ревізійна комісія складалась із семи людей. Це і всі «осквернителі». Вся громада була на вулиці. Шкода, що замість того, щоб об’ єднати громаду, священик сіє розбрат і ворожнечу. Обурює найбільш те, що використовуються брудні московські методи», — додала жінка.

1
Збори громади села Озеряни та голосування за перехід в ПЦУ
Збори громади села Озеряни та голосування за перехід в ПЦУ

1
Вечір, коли селяни спиляли замки, щоб потрапити в церкву
Вечір, коли селяни спиляли замки, щоб потрапити в церкву

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024