Рівненська: зрізали декілька «зайвих» дерев

01 Вересня 2016, 16:51
2040

У одному з дворів вулиці Рівненської триває реконструкція двору. Під час розширення кишені для парковки зрізали більше дерев, ніж було вказано у проекті.

Ситуація у дворі склалась доволі неоднозначна. Частина мешканців стверджує, що всі знали про те, які дерева зрізатимуть, і не здивовані, що забрали цілий ряд – 12 штук. Інші кажуть, що мали зовсім не таке уявлення про проект, та і взагалі його майже не бачили.

Жителька Олена обурена ситуацією, яка склалась. Про це свідчить її допис у Facebook:

Вона розповіла, що у дворі є 2 кишені-парковки і вузький проїзд. Під час зборів усі зійшлися на компромісному рішенні, що парковка буде розширюватись від одної кишені до іншої, тому треба кілька дерев зрізати.

Без вирубки дерев парковку не розшириш
Без вирубки дерев парковку не розшириш

Під час зборів жителі погодилися на вирубку кількох дерев
Під час зборів жителі погодилися на вирубку кількох дерев

«Ми знайшли компроміс – залишаємо частину древ в першому ряду, декілька дерев спилюють і роблять суцільну кишеню. Але сам проект жителям не показували. Тривало обговорення і в результаті ми зрозуміли, що парковка буде продовжуватись від однієї кишені до іншої. Зрештою це всіх влаштувало. Ніби і двір залишається доволі озелененим, і парковка продовжиться», – розповіла Олена.

Двір мав у будь-якому разі залишитися зеленим
Двір мав у будь-якому разі залишитися зеленим

Мешканка стверджує, що вона повністю підтримує ідею реконструкції двору, але її роблять не за проектом, на який усі погодились.

Також Олена припустила, що деревину могли продати. Адже зрізали багато здорових дерев – каштанів та лип, які є досить вартісними на сьогодні.

У КП «Зелене господарство міста Луцька» Район.Луцьк розповіли про місцезнаходження дерев, які зрізують працівники підприємства.

 «Гілки подрібнюють та везуть на підприємства «Парки та сквери міста Луцька». Решту деревини так само подрібнюють і відвозять малозабезпеченим сім’ям для отоплення в зимовий період», - розповів юрисконсульт «Парки та сквери міста Луцька» Денис Жємєля.

Інші мешканці двору теж підтримують реконструкцію. Один з жителів розповів, що бачив комісію, яка оцінювала, яке дерево зрізати, а яке ні, і повністю погоджується з діями, які відбуваються у дворі. Мовляв, дерева були вже старі та хворі. Проте, таки не всі знали, що дерев зріжуть більше, ніж передбачено у проекті.

Роботи з розширення парковки активно тривають
Роботи з розширення парковки активно тривають

«Клен був над дитячою гіркою, нахилений, в аварійному стані. Бачили які каштани жовті є? Його ж треба забрати мабуть, воно засохне і на голову впаде. А тепер у дворі буде велика кишеня. Бо раніше, тут не стала б ні пожежна машина, ні медична допомога», - коментують мешканці ситуацію у дворі.

Пенсіонерка Лідія стверджує, що з проектом реконструкції всіх ознайомлювали і проект погодили на зборах ОСББ.

«Зрізали аварійного клена, який ріс під кутом 45 градусів. Ми давно просили за це аварійне дерево. Воно було сухе, дуже велике і почало гнити. Липи стояли в першому ряду. Я теж була проти, щоб їх зрізали, ці дерева мій син садив. Але розширяємо дорогу на 2 метри, ну як ми їх обійдемо?», - каже Лідія.

Жителька розповідає, що після реконструкції планують посадити нові дерева, а про те, які мають зрізати - вирішували на зборах, де були присутні 63 мешканці.

Окремі мешканці попросили зрізати ще кілька дерев без відома решти жителів двору
Окремі мешканці попросили зрізати ще кілька дерев без відома решти жителів двору

Голова ОСББ Валентин каже, що втомився від сварок у дворі. Чоловік розповідає, що проводили загальні збори, на які запросили жителів та першого заступника міського голови Тараса Яковлева.

«Ми поговорили про те, що парковку треба розширювати, бо машин багато, а місця мало. Усі домовились, всіх все влаштувало. Але окремі мешканці пішли в Департамент ЖКГ та поскаржились, що місця все одно мало. Я казав, щоб усе робили згідно проекту, бо він узгоджений з мешканцями. Але приїхали з «Зеленого господарства» та вирвали ще 5 дерев, які можна було не виривати», - каже Валентин.

Голова ОСББ стверджує, що про це ще будуть говорити на чергових зборах. Взагалі більшість жителів усе влаштовує, реконструкцію проводять добре, а вже у жовтні роботи планують закінчити.

«Ті, що жаліються – потім заспокояться», -  підсумував Валентин.

Заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк стверджує, що таку кількість дерев зрізали, бо так вирішили на колективних зборах.

«Ми повністю врахували думку людей. Скільки на колективних зборах вирішили – стільки зрізали. Ми проводили зустріч з мешканцями перед початком робіт, обговорювали нюанси. На момент, коли ми розходилися, всі погодили розширення. На зборах були присутні близько 45 людей», - констатував Микола Осіюк.

Район.Луцьк буде стежити за розвитком подій у цьому дворі. Бо таки цікаво, на чию думку зважають більше: автомобілістів, природолюбів, чи тих, хто просто очікує, поки всі заспокояться.

Підготувала Юлія КАРМАНСЬКА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром