«Справні димові та вентиляційні канали в домі збережуть людське життя!» – технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк

14 Лютого 2019, 17:28
«Справні димові та вентиляційні канали в домі збережуть людське життя!» – технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк 2728
«Справні димові та вентиляційні канали в домі збережуть людське життя!» – технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк

Хто повинен обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі? Чому так важливо вчасно обстежувати димові та вентиляційні канали? В чиїх руках людське життя? Про зміни та нововведення споживачам природного газу Волині розкаже технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк.

 Павле Миколайовичу, які зміни відбулись у законодавстві щодо обслуговування внутрішньобудинокових газових мереж для власників будинків, квартир та ОСББ ?

– Із 1 травня 2019 року обслуговування внутрішньобудинкових газових систем буде здійснюватися тільки на підставі укладених договорів. Власники, балансоутримувачі або орендарі житла повинні самостійно вибрати компанію, яка буде здійснювати технічне обслуговування газових приладів і внутрішньобудинкових мереж.

Це може бути ПАТ «Волиньгаз» і будь-яка інша організація, що має відповідні дозвільні документи на виконання таких робіт. Раніше ці роботи проводилися ПАТ «Волиньгаз» за затвердженими графіками в рамках планового технічного обслуговування (ПТО) згідно з Наказом ДАХК «Укргаз» №35 від 30.07.1997р.

Відтепер, у зв'язку зі скасуванням Наказу та згідно з чинним Кодексом газорозподільних систем, такі роботи фахівці будуть проводити виключно на договірній основі. Відповідно до Закону “Про житлово-комунальні послуги” для забезпечення безперервності та безпеки газопостачання оператор газорозподільної системи здійснюватиме технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках. Види робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, визначатиме центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі.

Договір укладається на основі акту розмежування, в якому чітко вказується межа балансової належності газопроводів. ПАТ «Волиньгаз» як і раніше, буде відповідати за безпечне функціонування газових мереж і об'єктів, які знаходяться в нього на балансі. А за технічний стан всіх внутрішньобудинкових газопроводів та газових приладів тепер нестиме відповідальність балансоутримувач. 

 Якщо виникне аварійна ситуація, то як діяти споживачеві?

– Локалізація та ліквідація аварійних ситуацій внутрішньобудинкової системи газопостачання та дворових газопроводів побутового споживача, які можуть призвести до нещасного випадку, здійснюються аварійно-диспетчерськими службами Оператора газорозподільної мережі цілодобово та за його рахунок.

Споживачеві потрібно телефонувати на екстрений номер 104. В разі виявлення порушень обслуговування систем газопостачання товариство «Волиньгаз» зобов’язане відключити аварійний об’єкт від газопостачання, ремонтні роботи щодо їх усунення здійснює суб’єкт господарювання, з яким у балансоутримувача буде укладено договір. Крім того, з початку 2019 року ПАТ «Волиньгаз» має право обмежити газопостачання на об’єкти, в яких ці договори не будуть укладені.  

Зі списком організацій, що мають дозвіл на проведення робіт з обслуговування газових мереж, можна ознайомитись на сайті Держгірпромнагляду України в розділі «Інформаційна система «Реєстр дозволів». Від якісного і своєчасного обслуговування внутрішньобудинкових газових систем безпосередньо залежить безпека всіх мешканців будинку. Тож, власник будинку (управитель) відповідає за безпечну експлуатацію обладнання та мережі в приміщенні. Власник квартири відповідає за безпечну експлуатацію газових мереж у своїй квартирі. Також обирає компанію та укладає договір на обслуговування внутрішньоквартирних мереж.

Тож, споживачам потрібно укласти договір на обслуговування цих мереж. Із цього приводу і балансоутримувачі будинків, і абоненти можуть звернутись до ПАТ «Волиньгаз» за місцем проживання до найближчого відділення чи дільниці газової компанії.

У місті Луцьку – до Луцького відділення за адресою: вул.Львівська, 152 Б, у м.Ковелі – до фахівців Ковельського відділення – на вул.С.Бандери, 34 А, у м.Володимирі-Волинську – до спеціалістів Володимир-Волинського відділення, що на  вул. Сагайдачного, 85. Ратнівське відділення знаходиться за адресою: м. Ратне, вул. Газіна, 20. 

Чи вивчали газовики досвід інших країн, як і хто обслуговує за кордоном внутрішньобудинкові мережі? 

– За кордоном, наприклад, у Польщі, вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж формується виходячи з попиту-пропозиції, тобто, на ринкових принципах. Оператор газорозподільчої мережі (ГРМ) з’являється лише в двох випадках. По-перше, якщо у власника немає договору на обслуговування мережі із сервісною компанією - для того, щоб відключити газ на вході в будинок. І по-друге, для того, щоб перекрити подачу газу в разі якщо повідомили про витік у будинку. А усуненням неполадок у внутрішньобудинковій мережі займається вже сервісна компанія.

  Чому важливо, щоб димові та вентиляційні канали були справні?

– Використовуючи газові прилади, а особливо під час сильних поривів вітру, надмірних опадів та зниження температури, потрібно постійно контролювати наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Оскільки різкі зміни погодних умов можуть призвести до порушення тяги під час роботи газових приладів. Також погіршити відведення продуктів згорання в димохід, що часто стає причиною отруєння чадним газом.

  Чому потрібно перевіряти димові та вентиляційні канали?

– Правильна робота димоходів та вентиляційних каналів є важливою складовою нашої безпеки, адже найбільша кількість отруєнь чадним газом виникає саме через порушення тяги. Тому, особливо пильними мають бути користувачі газових приладів із відведенням продуктів згоряння в димоходи – котлів та водонагрівачів.

Якщо димоходи та вентиляційні канали (ДВК) несправні, то шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, будуть накопичуватися в приміщенні. Тож ДВК – система повсякчас має бути ціла та справна. Для цього її треба періодично прочищати й ремонтувати.

За це відповідають власники будинків. У житлових багатоповерхівках – балансоутримувачі чи ОСББ, у приватних – власники чи орендарі. Вони залучають спеціалізованих фахівців, які мають дозволи управління Держпраці на виконання таких робіт. Цих фахівців ще називають пічниками. Пічники у свою чергу, перевіряють та за необхідності прочищають систему ДВК.

 Яка роль газорозподільної компанії «Волиньгазу»?

– Результати перевірки ДВК оформляються актом. Один із його примірників надається газорозподільній компанії. Якщо такого акта нема, або він містить негативний висновок, газорозподільна компанія зобов’язана припинити подачу газу споживачу. Адже несправність димоходів вентиляційних каналів є небезпечною й може стати причиною отруєння чадним газом. 

Як споживач може самостійно перевірити тягу в димоході?

– Окрім перевірки роботи та прочищення системи ДВК кожен споживач також повинен слідкувати, щоб у системі була постійна тяга. Цю процедуру можна виконати самостійно за допомогою смужки паперу. Її потрібно прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається неруховою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно звернутися до спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Як попередити отруєння чадним газом?

– Щоб уникнути отруєння чадним газом, власникам димохідних газових приладів потрібно подбати про заходи особистої безпеки: перед  використанням газових приладів слід завжди перевіряти наявність тяги, забезпечувати приплив свіжого повітря до приміщення, де працює газовий прилад. Окрім того, можна встановити спеціальний сигналізатор, що сповіщає про наявність небезпечної концентрації газу або про витік газу.

Також у приміщеннях, де встановлені газові прилади з відведенням продуктів згорання в димохід, категорично заборонено встановити електровитяжку. У разі одночасної роботи витяжки та димохідного газового приладу (котел, колонка) виникає загроза зворотної тяги, внаслідок чого, шкідливі продукти згорання накопичуються в приміщенні та можуть призвести до смертельного отруєння. В жодному разі не можна застосовувати негофровані патрубки, які не мають відповідного сертифікату як димохідні.

 Як часто необхідно обстежувати ДВК?

– Димоходи опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів – один раз на рік перед початком опалювального сезону (якщо прилади працюють сезонно), два рази на рік навесні та восени (якщо прилади працюють увесь рік). Димоходи опалювально-варильних печей – два рази на рік перед початком і після закінчення опалювального сезону.

Димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних газових плит: цегляні, азбестоцементні, керамічні – 1 раз на 6 місяців. Металеві  – 1 раз на рік. Але в жодному разі негофровані патрубки, які не мають сертифікату для застосування як димохідні.

Чому небезпечний чадний газ?

– Чадний газ називають тихим вбивцею!  Вітряна погода, дощ, сніг, коливання температури навколишнього середовища можуть стати причиною обмерзання димоходів, відсутності тяги в димових та вентиляційних каналах, що призводить до скупчення чадного газу в приміщеннях та отруєння людей 0,05% чадного газу в повітрі може спричинити отруєння організму, а 1% - стати причиною смерті!

Чадний газ небезпечний, бо не має ані кольору, ані запаху. Чадний газ (монооксид вуглецю, СО) утворюється при горінні вуглецю чи вуглецевих сполук. Потрапляючи у кров, чадний газ сполучується з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень організмом. Таким чином людина гине від задухи. Після двох годин перебування в приміщенні, у повітрі якого міститься лише 0,1% СО, людина непритомніє. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку, не спроможна врятуватись. За більшого вмісту в повітрі монооксиду вуглецю час, за який можна смертельно отруїтися, значно скорочується. 

 Що потрібно знати споживачам, щоб вберегти себе та свою родину від отруєння чадним газом? 

– Пам’ятати прості правила:

1) при користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря в приміщення;

2) щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів та скупчення чадного газу в приміщенні, мешканцям домоволодінь необхідно здійснювати огляд димових каналів не рідше одного разу на місяць у зимовий період;

3) за допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряти тягу в димових та вентиляційних каналах. Для цього прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка залишиться нерухомою – тяга в димоході відсутня – газовими приладами користуватись заборонено ;

4) звернутись в спеціалізовану організацію, яка має дозвіл управління Держпраці в Волинській області для ремонту димових та вентиляційних каналів Вашого домоволодіння. Контакти організацій, які мають право на перевірку та ремонт ДВК можна дізнатись перейшовши на офіційний сайт управління Держпраці у Волинській області в розділі «Корисна інформація». Також відповідну інформацію можна одержати за місцем проживання у відділеннях і дільницях газової компанії.;

5) не рідше одного разу на рік, перед початком опалювального сезону організувати перевірку технічного стану ДВК Вашого домоволодіння.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром