«Поліцейський вчинив правильно!», - керівник луцьких патрульних про водія-хама

31 Серпня 2016, 16:42
5375

Начальник Управління патрульної поліції міста Луцька Олександр Вовченко переконаний, що патрульний поліцейський вчинив правильно, коли мирним шляхом врегулював конфлікт, що виник між водієм та журналістами.

Про це він розповів під час брифінгу у середу, 31 серпня.

Нагадаємо, у вівторок, 30 серпня, працівники ЗМІ виїхали на спільне патрулювання з поліцейськими, щоб промоніторити ситуацію на автошляхах Луцька. У однієї зі знімальних груп виник конфлікт із водієм, що порушив ПДР, перетнув подвійну суцільну. Чоловік в грубій формі висловлювався в адресу журналістів та намагався перешкодити їм проводити зйомку.

УВАГА! ВІДЕО МІСТИТЬ НЕЦЕНЗУРНУ ЛЕКСИКУ! 

В певних колах це відео викликало жваву дискусію: користувачі соцмереж та читачі місцевих новинних сайтів сперечалися про те, чи правильно вчинив патрульний і чи мав він якось по-іншому відреагувати на відверто неадекватну поведінку водія.

Зауважимо, що представники ЗМІ, які були головними учасниками конфлікту, написали заяву на чоловіка до правоохоронних органів.

Олександр Вовченка у свою чергу переконаний, що він, як керівник патрульних, повинен прокоментувати ситуацію, що склалася.

«Маю відразу застерегти, що ми не хочемо втручатися в роботу ЗМІ і ще більше роздмухувати ситуацію навколо особи правопорушника, – розпочав він брифінг із журналістами. – Усі 9 місяців ми працювали для того, щоб підняти рейтинг, довіру, не лише до патрульної поліції, а й загалом до правоохоронної системи. Нам це вдавалось і вдається».

Проте він вважає, що відео, яке вчора з’явилося у ЗМІ, може покласти велику тінь та пляму на все те, що патрульні робили протягом 9 місяців.

«Ми розуміємо, що це все зроблено не спеціально, не для того, щоб показати цим відео непрофесіоналізм патрульних поліцейських. Навпаки – там відмічаються деякі моменти, де патрульний поліцейський діяв професійно. В нього не здали нерви, він не почав хапатися за зброю, коли це взагалі не потрібно, він не почав застосовувати засоби впливу, коли це зайве», – зазначив Олександр Вовченко.

Він переконаний, що його підлеглий відреагував на ситуації правильно.

«Стосовно того, чи правильно вчинив патрульний, багато питань, багато коментарів і в інтернеті. Так, він вчинив правильно. В 5-му розділі Закону України «Про національну поліцію», а саме 42 стаття чітко вказані засоби впливу на правопорушників. Один із перших – це фізичний вплив, але патрульний поліцейський повинен врахувати всі фактори, має неодноразово спілкуватися з громадянином», - розповів керівник луцьких патрульних.

Крім того, він зауважив, що конфліктна ситуація продовжувалася протягом 20-30 хвилин, а всі зробили висновки щодо дій патрульного лише переглянувши відео тривалістю до трьох хвилин.

«Цей правопорушник відреагував негативно не на патрульного поліцейського, він так відреагував на камери, він не хотів, щоб його знімали. Чоловік погоджувався з тим, що він винен, підписав протокол. І навіть вчора сплатив вже штраф», – повідомив Олександр Вовченко.

Також він прокоментував закиди щодо того, чому на правопорушника не склали адмінпротокол за

 173 статтею (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Працівник зупинив правопорушення, що стосувалося ПДР. Після того, як цей громадянин висловлювався нецензурно, після кількох зауважень патрульного, він припинив це робити.

На відео чітко було видно, що, коли він «кинувся» на працівників ЗМІ, патрульний поліцейський відштовхнув цього чоловіка. Не було завдано ні тілесних ушкоджень, ні побито ніякої апаратури», – пояснив Олександр Вовченко.

Керівник луцьких патрульних не розуміє, що саме очікували побачити люди.

«Щоб на нього оділи кайданки та протягнули по асфальту та доставили у міськвідділ? Люди хотіли «екшена»? Зачекайте: коли патрульні застосовують фізичну силу до порушників, люди кричать: «Навіщо ви б’єте людей? Можна з ними просто поговорити».

Коли поліцейський говорить із людьми і розмовою припиняє правопорушення, то я не розумію, навіщо на людини одягати кайданки?» - емоційно прокоментував поліцейський.

Олександр Вовченко впевнений, якби не було такого резонансу щодо патрульних в інших містах України, то ніхто б і не звернув уваги на відео з Луцька.

«Повірте, у нас щодня десятками попадаються такі правопорушники і на дорогих машинах, і на не дуже. Просто цього разу з нами були представники ЗМІ і вони це зафіксували на камеру», – каже Олександр Вовченко.

До речі, він запевнив, що цей інцидент ніяк не вплине на подальшу співпрацю із місцевими журналістами.

Головний патрульний поліцейський Луцька розповів, що наразі особовий склад схвильований загальною ситуацією, але вони все одно будуть добре виконувати свою роботу.

«У них складається враження, що люди налаштовані проти патрульної поліції. Навіть хтось пише: верніть нам стару міліцію. Але я не розумію одного, коли ми стояли на Майдані, кричали «міняйте владу, міняйте систему, корупційні схеми». Тут з’явився орган, який це намагається робити, але він також не влаштовує. А може людям просто краще жити в корупції?», – риторично зауважив Олександр Вовченко.

За словами начальника патрульних, поліцейський, який став героєм відео, учасник АТО, служив в «АЗОВі», а його напарниця – спортсменка.

«У них добра фізична підготовка і вишкіл. Повірте, якби треба було застосувати інші засоби впливу, то вони б точно справилися з цим правопорушником», – переконаний Олександр Вовченко.

 

Коментарі
31 Серпня 2016, 20:11
Місяцями, використовуючи всі наявні засоби масової інформації, починаючи від перших осіб держави і закінчуючи останнім початкуючим журналістом, в державі вперто продовжується зомбування простих людей щодо непогрішимості дій осіб, яких набрали у патрульно - постову поліцію. При цьому, свідомо замовчується і не допускається до поширення інформація про вчинення цими особами у СОТНЯХ випадків вчинків, які не сумісні із званням поліцейського, та що ними виконується робота, яка потребує найбільш низької кваліфікації, за яку вони отримують в рази більшу заробітну плату за працівників правоохоронних органів, які дійсно виконують складну та високопрофесійну роботу. Ганьба такій державі! Геть популістів та авантюристів!
31 Серпня 2016, 20:12
поголіться. тоді буде гарно!
31 Серпня 2016, 21:44
Цей бородатий корчить з себе Фіделя Кастро і не розуміє, що люди налаштовані не проти &quot;патрульної&quot; поліції, а проти таких недолугих і хамовитих понторізів селфістів, як він сам! Ну не доходить до бородатої морди думка про те, що &quot;патрульний&quot; це найнижчий щабель у поліції, який повинен &quot;топтати землю&quot; і не заважати іншим поліцейським працювати. Не доходить, бо він живе за рахунок того, що відібрали в інших поліцейських. Краще б розповів, як відмінники &quot;патрульної&quot; служби протаранили пріусом житловий будинок в Луцьку так, що аж подушки безпеки повистрілювали! Про те, що фактично вже немає жодної цілої машини! Про те, як &quot;селфіки&quot; бухають і потім сплять на ходу! Про те, як в міськвідділі про злочини взнають через дві-три години після дзвінка на 102 і потім змушені прибирати гамно після тупорилих патрульних!<br/>І ця ситуація є прямим наслідком недолугості і самовпевненості. <br/>Де протокол за дрібне хуліганство (нецензурна лайка в громадському місці)? Де???<br/> Хамло в присутності поліцейського посилало матюками жінку журналіста, кричало на всю вулицю, ображало громадян! Де притягнення до адмін. відповідальності? Чи свідків не було? Чи потерпілих? Чи громадський порядок не постраждав? Агов!? Бородатий!?<br/>Риба гниє з голови...
31 Серпня 2016, 23:23
Просимо користувачів дотримуватися правил сайту під час коментування. Ознайомитися із ними можна за посиланням http://lutsk.rayon.in.ua/rule <br/><br/>Спеціально для аноніма &quot;перукар з паяльною лампою&quot; робимо витяг із правил: <br/> 1.2. У коментарях заборонено:<br/>- ображати людей;<br/>- вживати матюки;<br/>- висловлюватися не по темі матеріалу, який коментуєш;<br/>- розміщувати рекламу і антирекламу (в т. ч. політичну, чорний піар);<br/>- порушувати закони України.<br/><br/>Якщо ви й надалі порушуватимете наші правила, коментарі будуть видалятися без попередження.
31 Серпня 2016, 23:26
що кому? а єб..нам борода тільки заважає XD
01 Вересня 2016, 00:33
Що патрульний, що журналістка обоє рогулі, нічого крім неприязні не викликають.
01 Вересня 2016, 02:00
Не займайтесь дурницями. перемалюйте розмітку так, щоб людям було зручно доїжджати до тих місць куди їм потрібно, як це зробили біля Апеляційного суду. І не лізьте з своїми камерами туди де нема якогось серйозного порушення, особливо якщо звичайна людина не хоче, щоб його фільмували.
01 Вересня 2016, 11:16
а де в правилах написано що потрібно крутити.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром