Аматорський театр «Гармидер» презентував нову виставу

29 Серпня 2016, 20:03
3859

28 серпня на сцені Волинського драмтеатру відбулася прем’єри вистави «Змій».  

Це п’єса сучасної української авторки Надії Симчич «Марко з Котигорошівки», пише Таблоїд Волині.

Історія з давнім казковим сюжетом, але такими сучасними проблемами. Вона показує, наскільки люди бояться  брати відповідальність за своє життя та життя інших, хочуть жити за давньою українською приказкою «моя хата скраю».

Саме такими на початку п’єси є жителі села Котигорошівки, які злякавшись Змія, готові приносити в жертву невинних людей і навіть тягнуть жереб для цього. А Марко з роду Котигорошків, здавалося б, зовсім не пам’ятає про своє коріння та не готовий боротися зі злом. Із символом богатирської сили – булавою та, з’ївши три горошини, які дають йому знання, сміливість та віру, герой готовий захищати свою маленьку батьківщину. Та перемогти Змія самотужки йому не вдається, на поміч приходить кохана Марічка, дід Вернигора, та навіть Крутивусиха з немовлям. Лише разом їм під силу захистити село. Герої символізують минуле, сьогодення та майбутнє, які об’єднавшись, отримали перемогу.

Персонажі п’єси мають імена, які характеризують їх і без будь-яких вчинків – Їм Не Наїмся, П’ю Не Нап’юся, Скороход, Хвеська. На сцені вони творять справжній український гумор, іронізують над собою, роблять помилки, але врешті-решт, здолавши Змія, отримують справжню життєву мудрість. Чаклунка, яка прибула в село забрати непроханого гостя у Міжчасся намагається донести до селян, що в Котигорошівці живе нащадок справжніх українських героїв і часто повторює одну фразу: «А чому ж вірити, як не казкам?». Спостерігаючи за неймовірним сюжетом та грою акторів, глядачі і самі задаються цим питанням: чому ж вірити, як не таким реалістичним казкам?

Завершився виступ бурхливими оплесками заповненого залу. «Гармидер» знову показав нестандартну акторську гру, змусив публіку повірити героям п’єси «Змій» та співпереживати кожен момент на сцені. 

























































































































 

Текст: Анастасія ТУМІК

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024