Луцькі медики спростували ТОП-5 міфів про обмороження

09 Лютого 2019, 10:10
Завідувач обласного опікового центру Роман Трач розвіяв найпоширеніші міфи про обмороження 2429
Завідувач обласного опікового центру Роман Трач розвіяв найпоширеніші міфи про обмороження

Завідувач обласного опікового центру Роман Трач розвіяв найпоширеніші міфи про обмороження.

За сезон до міської клінічної лікарні з таким діагнозом порапило 11 пацієнтів, при чому деякі з них – у тяжкому стані. Про це йдеться на Facebook-сторінці медзакладу.

Через це Роман Трач вирішив розповісти про найпоширеніші помилки, які призводять до обмороження та переохолодження.

1. Алкоголь гріє

Дуже часто, щоб зігрітись, люди на морозі вживають алкогольні напої. Однак цього робити категорично не можна. По-перше,  люди в стані алкогольного сп’яніння не можуть адекватно оцінити самопочуття і якраз через це отримують тяжкі обмороження, які в подальшому загрожують втратою кінцівок. По-друге, алкоголь розширює судини і тим самим пришвидшує втрату тепла організмом.
Якщо щось і пити на морозі, то лише – гарячий чай. Але й це  не панацея. Краще обмежити час перебування на холоді, активно рухатись і мати відповідний одяг і взуття.

2. Обмороження можна отримати тільки при мінусовій температурі

Насправді, ні. Температура – не головний фактор у виникненні обморожень. Більшу роль тут відіграє вологість. Зафіксовані навіть випадки обморожень при +4. Зокрема, через це страждали солдати Другої світової війни, які багато часу перебували в окопах з мокрими ногами. Тому лікар радить тим, у кого сильно пітніють ноги, носити з собою запасні шкарпетки, а також знімати з обличчя мокрий шарф.

3. Обмороження – проблема нетверезих людей

Нетверезі люди справді у групі ризику. Але вони не єдині, хто може отримати обмороження або загальне переохолодження. Це стосується усіх без винятку, однак більші шанси отримати неприємні симптоми від перебування на холоді мають люди з хронічними захворюваннями: серцево-судинними, ревматизмом, ревматоїдним артритом, цукровим діабетом, люди, які перенесли інсульт і мають знижену чутливість і моторику, а також ті, які вже раніше мали обмороження.

4. Щоб отримати обмороження, потрібно годинами стояти на холоді

Немає сталого часу, за який можна отримати обмороження чи переохолодження. Усе залежить від температури, вологості, ресурсів організму (втомлена і голодна людина швидше отримає переохолодження чи обмороження). Є випадки, коли обмороження отримували за 15 хвилин, чекаючи автобус на зупинці громадського транспорту. Без потреби не виходьте на мороз, не йдіть через поле чи ліс, де немає людей. Ховайтесь у затишних місцях, коли чекаєте на транспорт. Якщо такої можливості немає – ставайте спиною до вітру.

5. Обморожену шкіру потрібно розтирати

Цього робити категорично не можна. Усім знайомі відчуття поколювання, гіперемія (почервоніння) та зниження місцевої температури. Вони є ознаками обмороження першого ступеня. Пізніше може з’явитись поблідніння, втрата чутливості, у складніших випадках – потемніння обморожених частин тіла.
При таких симптомах потрібно не зволікати і йти в тепле приміщення, зняти вологий одяг, випити чаю, якщо ж стан погіршується – звернутись по медичну допомогу. Уражену ділянку потрібно поступово нагрівати водою – починаючи з 25 градусів. Не можна розтирати пошкоджену шкіру, адже це може спричинити крововилив. А прикладання грілки може призвести до опіку через знижену чутливість.

Читайте також: Чим похизувалися луцькі лікарі

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром