Користь читання – правда чи вигадка?

04 Лютого 2019, 09:32
1935

«Потрібно читати, щоб бути розумним!» — цю фразу чув, мабуть, кожен із нас ще в дитинстві. Та не зважаючи на це, багато людей вважають користь від книг дещо перебільшеною. Особливо, в двадцять першому столітті, коли техніка розвивається шаленими темпами. Мовляв, можна отримувати знання іншим чином: з програм на телебаченні, Інтернету та навіть соціальних мереж. Звичайно, частинка правди у цьому є: книги вже декілька десятиліть як перестали бути головним джерелом інформації. Але не варто забувати, що основна користь від літератури — навіть не в отриманні знань. Безліч проведених досліджень підтверджують, що читання позитивно впливає на людину. Яким чином? Давайте дізнаємося разом!

Декілька маловідомих фактів про користь книг:

  • Нейрофізіолог Девід Льюїс з’ясував, що читання — більш ефективний спосіб зняття стресу та напруги, ніж прогулянка чи музика. За його даними, всього 6 хвилин за книгою на добу знижують рівень стресу приблизно на 70%.

  • Дослідники з Единбурзького університету встановили, що книги підвищують інтелект. Спостерігаючи за майже двома тисячами близнюків віком від 7 д 16 років, вчені помітили, що діти, які читали більше, мали більш розвинуті когнітивні здібності, кращу пам'ять та більш високий рівень IQ.

  • Американська академія неврології опублікувала статтю, в якій розповіла про те, що регулярне читання допомагає мозку старіти повільніше. За словами науковців, люди, які полюбляють книги, на 32% менш схильні до втрати пам’яті та погіршення розумових здібностей в похилому віці.

Цікавим було й опитування 4 тисяч дорослих людей, проведене Ліверпульським університетом. Було встановлено, що ті, хто регулярно читає, вважають себе менш депресивними та рідше відчувають стрес. І, що найцікавіше, читачі майже не страждають проблемами з самооцінкою. Ще більше незвичайних фактів можна дізнатися за посиланням.

Скільки варто читати кожному з нас?

Поки що вченим не вдалось досягти «спільного знаменника» в цьому питанні. Дехто вважає, що достатньо всього півгодини на добу, а дехто більш схиляється до 1-2 годин. Але якщо говорити в загальному, то тривалість щоденного читання має залежати від вашого способу життя та особистих вподобань. Орієнтуйтеся на власні відчуття: так буде найбільш правильно. Головне знайти справді цікаву літературу саме для себе, а також не примушувати себе: навчіться отримувати справжнє задоволення від читання. А ми, в свою чергу, ділимось списком цікавих творів, які читаються на одному диханні.

До речі, якщо ви полюбляєте літературу в паперовому форматі, можете замовити щось на сайті mybook.biz.ua. Там знайдете чудовий вибір творів за недорогими цінами: в наявності наукова, художня, навчальна, дитяча література. Доставка можлива по всій Україні, тож доведеться прогулятися лише на найближче поштове відділення. Бажаємо приємного читання!

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром