У Луцьку заявили про «рейдерське захоплення» гектара землі на Карпенка-Карого

04 Лютого 2019, 08:27
Мапа з позначкою вулиці Карпенка-Карого, 3 4666
Мапа з позначкою вулиці Карпенка-Карого, 3

У Луцьку громадські активісти та представники підприємства «Монтажне управління «Репер» заявили, що територію, на якій розташовані їхні будівлі, намагаються захопити у нібито рейдерський спосіб.

Про це йдеться в їхній заяві, яку передали «Район.Луцьк».

Публікуємо цей документ без змін і правок у повному обсязі: 

 

Звернення щодо можливого незаконного відбирання землі по вулиці Карпенка-Карого, 3 у Луцьку

Шановна громадськість!

Звертаємось до вас щодо ситуації, яка склалась з землею та об’єктами по вулиці Карпенка-Карого, 3, у місті Луцьку.

Наразі щодо цієї території тривають спори в судах. Не зважаючи на це, на початку грудня 2018 року відбулась спроба рейдерського захоплення ділянки з боку військової прокуратури. Тоді ми відстояли своє.

Але сьогодні ми не покидаємо приміщення за цією адресою, цілодобово чергуємо, адже з дня на день така спроба захопити територію знову може повторитися. Військовим прокурорам людські та моральні закони не писані. За допомогою сфабрикованих справ вони вважають, що цю територію необхідно повернути Міністерству оборони. Чому така пильна увага до цього?

 

Ще в радянські часи тут розміщувалось управління капітального будівництва, яке будувало житло військовим. 1992 року будівничі загони ліквідувались, колектив лишився без роботи. Аби хоч якось погасити борги перед працівниками, їм передали у власність кілька приміщень, інші – віддали в оренду. Є відповідні акти на користування землею. Щоб не сидіти без роботи, люди створили монтажне управління «Репер», відповідно, добудовували те, що почали будувати раніше. Так з’явився 33-й мікрорайон у Луцьку.

Дивні речі почали відбуватись згодом.

Коли на вулицю Карпенка-Карого самовільно перемістилась військова частина 1141, їй передали для користування частину приміщень «Репера».

Ще одну суміжну ділянку зайняли невідомі особи, які зараз провадять підприємницьку діяльність, а це – більше 2 гектарів.

Лишилось 1, 04 гектари, за які нині триває спір у судах і яким ще з 90-х років користувалось монтажне управління «Репер». Нині військова прокуратура вимагає повернути цю землю в Міноборони, мовляв, «Репер» користується нею неправомірно.

 

Як же так сталось, що земля, яка належала монтажному управлінню, працівники якого розбудовували Луцьк, забезпечували робочими місцями людей, раптом стала вже не їхньою?

У 2011 році Західне управління капітального будівництва Міноборони подало позов до «Репера» та міської ради, аби визнати недійсним рішення виконкому про передачу в користування земельної ділянки «Реперу».

Цікаво, що особливо ці рухи активізувались у 2014 році, коли почались революційні дії. Саме тоді тут розмістилась «Барикада Самооборони - БарСа». Саме тоді активісти блокували виїзд на Київ військових, аби не допустити проливання крові. Саме тоді, коли областю тимчасово керував колишній військовий, акти користування цією землею дивним чином опинились у Західного управління капітального будівництва Міноборони. Згодом ці акти, без участі «Репера», були скасовані судом…



 

І вже у 2017 році установа подала позов про повернення землі та орендованих приміщень в Міноборони. Нібито для держави. Є рішення Верховного Суду, що цю землю необхідно повернути. Але, як зазначає юрист «Репера», всі ці господарські справи зліплені «без суду і слідства», навіть номери деяких справ не збігаються, а за окремими з них в судовому реєстрі можна знайти зовсім інші справи.

 

Нині територія понад 1 гектар майже пустує. Тут тренують собак для прикордонників, виготовляють їм спеціальний корм. Є двоповерхова будівля, бокси, склади, гаражі, столярний цех. Та й сама земельна ділянка в густозаселеному районі, поблизу Варшавського ринку, досить приваблива. Цікаво, чому військова прокуратура так по-загарбницьки відбирає цю землю в «Репера»? І, найцікавіше, що хочуть розмістити на цій землі? Невже побудуть соціально-культурний об’єкт? Чи, може, залучать інвестора, аби створити робочі місця військовим, які повернулись з війни? А чи просто, як і суміжні землі, віддадуть спритним підприємцям, які сплять і бачать свій бізнес на незаконно відібраній території? Сплять, бачать і вимагають пришвидшити процес відбирання землі.

Тим часом військова прокуратура Луцького гарнізону повідомила, що рейдерське захоплення земельної ділянки Міноборони здійснили невідомі особи. І, аби встановити їх, 7 грудня 2018 року, на підставі ухвали суду, на Карпенка-Карого, 3 проводились слідчі дії. Відкрито кримінальне провадження, аби встановити осіб, які причетні до цього нібито рейдерського захоплення.

 

Дивно, що прокурори та судді встановлюють особи цих людей шляхом відкриття кримінальних проваджень. Адже ці люди, які чергують тут цілодобово, - ті самі, що й були тут взимку 2014. Вони створили тут «Барикаду Самооборони», яка є й нині. Це ті, хто не допустив проливання крові в Луцьку і на Волині, блокуючи виїзд військових. Ті, хто потім був на Майдані. Ті, хто потім воював на сході, захищаючи Україну від агресора. Більшість цих людей – інваліди війни, які нині повернулись додому, проходять реабілітацію і хочуть повернутись до мирного життя та спокійно працювати. Вони хочуть будувати, ремонтувати, тренувати. Вони хочуть займатись підприємництвом, спортом, навчанням. Вони мріють зробити тут осередок соціальної інтеграції. Адже база монтажного управління «Репер» дозволяє це все реалізувати: є територія, будівлі, певні ресурси.

Також сюди можна залучити інвестора, який вдихне життя в цю нині занедбану територію і дасть поштовх учасникам війни до дій. Бо нам не потрібні подачки, нам потрібна вудочка і орієнтир.

 

«Уже багато років ми нічого не можемо робити на цій землі через судову тяганину. Наші акти на користування землею зникли. Документи у людей просто викрали. Всі справи проти нас сфабрикували. Жодного разу до нас не прийшли і не поговорили з нами нормально, по-людськи. Усе робиться за нашою спиною, підступно і підло. Є нібито рішення судів, але ж вони неправомірні, і наш юрист звертається у відповідні органи, аби все це оскаржити», - представник «Репера» Роман Чіріч.

«Поки нас вибивали на Майдані і на сході, тут у теплих кабінетах приймались іудівські рішення. Прикро, що все активізувалось саме у 2014 році, коли суспільство було на грані. І коли увага була прикута до інших проблем. Сьогодні ми вимагаємо, аби кримінальне провадження закрили. Аби залишили в спокої управління Репер і його представників. Аби не чіпали БарСу, ту громадську організацію, яка тут перебуває і займається тренуванням собак. До речі, паспорти на собак звідси також підступно вкрали, і ми зараз не можемо їх тренувати, але ж можемо таким чином теж приносити користь. Залиште в спокої інвалідів війни, які на базі цієї території планують облаштувати соціальний об’єкт, який може стати чи не єдиним в Україні такого масштабу. Але за умови, що прокуратура відчепиться від цієї землі, що місцева влада зверне на нас увагу і допоможе нарешті привести до ладу цю територію», - представник ініціативної групи захисту території на вулиці Карпенка-Карого, 3 Олександр Дмитрієв (позивний Кутузов).


 


 

За нашою інформацією, до відбирання цієї землі причетні військовий прокурор Богдан Гончар. Буцімто має стосунок і керівник апарату Господарського суду Олег  Коритнюк. Очевидно, що ласий шматок землі приглянувся і окремим представникам міської ради, і певним підприємцям, і іншим зацікавленим особам, яким начхати на захисників України.

Богдан Гончар у 2017 році задекларував понад 366 тисяч гривень заробітної плати на посаді заступника військового прокурора Луцького гарнізону. Тоді як у 2016 році він був ще начальником відділу і декларував лише 188 тисяч гривень доходу.

Олег Коритнюк, який працює керівником апарату Господарського суду, задекларував у 2017 році майже 349 тисяч гривень заробітної плати, а також 379 тисяч гривень пенсії. Крім того, в нього десятки тисяч доларів розміщено на рахунках різних банків, а на дружину зареєстровані квартири та земельні ділянки. Також Коритнюк є головою Спілки ветеранів військової прокуратури західного регіону України та заступником голови Спілки прокурорів Волині. Цікаво, що в 2016 році заробітна плата Коритнюка складала 190 тисяч гривень, але ж судова реформа нібито ліквідувала корупцію, збільшивши зарплати працівникам судів. Тож нині все має бути законно.

Але так не є. На прикладі загарбницького відбирання землі у місті Луцьку по вулиці Карпенка-Карого, 3 бачимо, що судді й прокурори не лише тісно пов’язані, а й можуть діяти у змові. Ми не можемо знати тонкощів і юридичних аспектів цих процесів, знаємо, що все це необхідно доводити, і юристи цим займаються.

Але ми точно знаємо, що правда на нашому боці. Що ми хочемо тут жити і працювати. Що ми хочемо, аби військова прокуратура повернула акти на користування землею, тоді ми зможемо нарешті повноцінно зайнятись її відбудовою та розвитком.

 

Представники управління «Репер» та ГО «БарСа»

 


 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром