Михаїл взяв самовідвід, бо це було його бажання, – Епіфаній

03 Лютого 2019, 10:15
Митропоплит Епіфаній 2846
Митропоплит Епіфаній

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній розповів, як відбувалося голосування за кандидатів на очільника нової церкви.

Про це він пише Перший із посиланням на інтерв’ю Lb.ua.

Епіфаній повідомив, що раніше його призначили патріаршим намісником УПЦ КП. Якби патріарх Філарет помер, то Епіфаній автоматично мав зайняти його посаду.

«І багато в кого склалася думка, що я можу бути і кандидатом на посаду предстоятеля нової церкви», - сказав Епіфаній.

Як відоомо, 15 грудня у Києві відбувся Собор, під час якого створили Православну церкву України. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл був одним з кандидатів на предстоятеля нової структури. Однак він зняв свою кандидатуру. Пізніше Михаїл заявив, що це зробити його змусили шантажем.

За інформацією ЗМІ, коли на Собор приїхав Петро Порошенко, Філарет сказав йому, що необхідні гарантії обрання саме Епіфанія, інакше він - Філарет - на Собор не вийде. Їхня розмова тривала близько години.

«Загалом це не відповідає дійсності. Були певні суперечки… Філарет відстоював позицію Архієрейського собору Київського Патріархату, який більшістю голосів підтримував мою кандидатуру на посаду. Була певна дискусія навіть серед архієреїв, вони казали: давайте будемо дотримуватися цієї позиції - ідемо з єдиним кандидатом на Собор», - запевняє Епіфаній.

У підсумку в першому турі на Об’єднавчому соборі самого Епіфанія підтримала 81 особа, владику Симеона (МП) - 56, Михаїла - 38.

Далі  один із головуючих константинопольських екзархів запитав англійською, чи є хтось із присутніх, хто хоче зняти свою кандидатуру перед другим туром голосування. Епіфаній запевняє, що цю фразу українською повторив екзарх Данил, після чого Михаїл взяв самовідвід.

«Михаїл підняв руку і сказав, що хоче зняти кандидатуру. Це було його бажання. У голосуванні він зайняв почесне третє місце», - пояснив Епіфаній.

«Коли виникло питання мого кандидатства на посаду очільника ПЦУ від УПЦ КП, я не мав права відмовитися, це була воля Божа, це було бачення церкви. Якщо б я відмовився, то це було б протиставлення волі Божій. Тут не було мого бажання. Якби було моє бажання, то я б відмовився», - запевнив очільник ПЦУ.

Коментарі
03 Лютого 2019, 18:22
Ага - взяв! :) Після розмови один на один з Порошенком! :)))
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024