«ОПОРА» повідомила про порушення під час виборчої кампанії у Волинській області

31 Січня 2019, 15:34
1841

Спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» зафіксували порушення під час виборчої кампанії у Волинській області.

Про це стало відомо під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА «Перший місяць виборчої кампанії на Волині: передвиборна активність кандидатів і типові порушення», що відбулась у четвер, 31 січня.

Найпоширенішим порушенням виборчого законодавства за моніторинговий період стало розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами з боку зареєстрованих кандидатів без вихідних даних, передбачених частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України». Такі порушення стосувалися кандидатів Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Ольги Богомолець (самовисуванець), Олександра Шевченка («УКРОП»), Євгенія Мураєва («Наші»), Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка), Юлії Тимошенка («ВО Батьківщина») і Руслана Кошулинського (ВО «Свобода»). За цими фактами подали 10 заяв до правоохоронних органів з проханням перевірити зафіксові факти.

Протягом січня виявили 21 матеріал агітації в онлайн-ЗМІ, зокрема: на користь Валентина Наливайченка 15 публікацій ( з моменту його реєстрації кандидатом у Президенти, а на користь Анатолія Гриценка – 6. Жоден з цих матеріал не позначили, як політична реклама. 

Також у друкованому виданні виявили одну публікацію на користь вже зареєстрованого кандидата Анатолія Гриценка. Вона була без маркування «політична реклама».

За словами координаторки громадського спостереження «ОПОРИ» за виборами у Волинській області Катерини Шарпатої, часто такі матеріали позчачають «зірочкою» або в хештегаг пишуть, що це реклама. Однак, згідно з законом, необхідно вказувати, що це – політична реклама.

Також на вулиці Лесі Українки у Луцьку спостерігачі зафіксували поширення листівок на користь Андрія Садового. 

«У штабі  «Самопомочі» нам сказали, що це не їхні агітатори. Також повідомили, що після консультації з юристами вирішать, що робити далі», – зазначила Катерина Шарпата.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром